spavanje-na-ledjima

Zašto psi spavaju na leđima?

Naravno, samo pojedini psi imaju ovu preslatku naviku, a stručnjaci kažu da na leđima spavaju opušteni i sigurni psi koji su uvereni da im se ništa neće dogoditi.

 

Dok spavaju, većina pasa leži sa stomakom na podu i za to postoje najčešće dva razloga – sigurnost i komfor. Napušteni psi, kao i oni nesocijalizovani, uglavnom spavaju na čvrstim i hladnim površinama, pa spavaju „uvijeni“ u loptu. Na taj način će se najbrže zagrejati i sačuvati vitalne organe ukoliko ih neko napadne. Ipak, postoje i psi koji obožavaju da spavaju na leđima!

Svega mali broj pasa, otprilike pet do deset odsto spava sa stomacima okrenutim na gore. Prema rečima stručnjaka psi koji su rasterećeni i opušteni, i ležernog karektera češće se upuštaju u dremke u ovom položaju. Naučnici kažu da su to psi koji se najviše razlikuju od svojih divljih predaka.

Samouvereni, dobro socijalizovani psi, koji se osećaju bezbedno u svojim domovima, takođe preferiraju spavanje sa stomacima „u vis“, dok se stidljivi i plašljivi psi nikada neće upustiti u ovu, za njih veoma nesigurnu, avanturu.

Na kraju, položaj za spavanje ponekad je i isključivo lični, trenutni izbor psa. Spavaće sa stomakom na podu, a onda će se u snu okrenuti i shvatiti da mu je pozicija „stomak na gore“ jednostavno udobnija.

Ukoliko i vaš pas ima ovu slatku naviku, znajte da se uz vas oseća potpuno sigurno i zaštićeno.

Izvor: Životinje rs

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *