ishrana

Saveti: Domaći obrok za vašeg psa

Ako se odlučite za takvu ishranu, važno je da imate u vidu da je psu potrebna balansirana ishrana, kao i da postoji veliki broj namirnica koje mi koristimo u ishrani, a koje nikako ne biste smeli da poslužite svom ljubimcu

 

Neke studije pokazuju da se sve više ljudi odlučuje da svoje ljubimce hrani domaćom hranom. Dajemo vam nekoliko preporuka koje su važne za zdravlje vašeg ljubimca, ali i vaš novčanik, ako ste odlučili da mu, makar povremeno, servirate domaći obrok.

Meso i ugljeni hidrati: Kad pripremate pseću hranu kod kuće, važno je da se pobrinete da vaš ljubimac dobije sve hranljive vrednosti koje su mu potrebne. Najbolji način za to je da bazirate prehranu na 70% mesa i 30% vlakana i ugljenih hidrata. Vrsta mesa koju ćete odabrati za svog psa najviše zavisi od toga koliko je vaš pas star i kakvo mu je zdravstveno stanje. Na primer, stariji psi najviše koristi će imati ako ih hranite piletinom, ćuretinom ili ribom – ove vrste mesa sadrže malu količinu masnoće.

Belančevine: Proteini (belančevine) sa svojim aminokiselinama, moraju takođe da budu zastupljeni u svakom obroku psa. Belančevina treba da bude najmanje od 20 do 25 odsto. Ima i onih koji smatraju da bi za pse u razvoju i rekovalescente, starije pse i štenad, taj postotak trebalo da bude mnogo veći.

Smanjite troškove: Kad pripremate hranu za svog psa, to može zahtevati i dosta vremena i novca. Ako ćete svaki dan svome psu kupovati odrezak, na kraju meeseca ćete vi sami ostati na korici hleba. Izvrstan način da smanjite troškove za meso jeste da hranite svog psa mesom koje vam je ostalo od ručka. Ako ste za nedeljni ručak imali pečenu piletinu ili govedinu, očistite ostatke mesa od kože i dodatnih masnoća i pripremite obrok za psa.

Sniženje: Potražite meso ili ribu koji su na sniženju. Lokalne prodavnice često imaju akcijske cene mesa, pa iskoristite takve ponude. U mesari zamolite da vam spakuju manje komade koji ostanu nakon rezanja. Mnogi mesari rado daju takvo meso koje ne mogu prodati, ali naravno da ćete više sreće imati ako kod njih redovno kupujete. Odaberite jedan ili dva dana u nedelji kad će vaš pas imati „posebnu“ večeru s velikim, sočnim komadom mesa, a ostale dane hranite ga običnom psećom hranom. Iako se ne čini da jedna do dve večere nešto znače, kad preračunate da je to 52 večere godišnje, onda to ipak ima uticaja na zdravlje vašeg psa.

Dinamika: Kako vas kuvanje za psa ne bi pretvorilo u kuhinjskog roba, najbolje je skuvati veću količinu hrane i zamrznuti je po porcijama i onda po potrebi odmrznite po jednu. Za one koji nemaju vremena da kuvaju za pse, preporuka je da mu kupite hranu najboljeg kvaliteta. To naravno znači više troškova u odnosu na normalnu prehranu, ali pokušajte da kupujete hranu u većim radnjama ili kad je na sniženju kako biste uštedeli.

Hrana koju bi trebalo izbegavati: Čokolada, crni luk, beli luk, grožđe, suvo grožđe, orasi, avokado, pečurke, krompir, jabuke.

 

Izvor: magazin Pas

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *