zastita-od-krpelja

SAVET: IZABERITE PRAVU ZAŠTITU OD KRPELJA

Nijedan preparat ne pruža 100% zaštitu, zato je neophodno nakon svake šetnje pregledati životinju. Na taj način moguće je ukloniti krpelje koji se još nisu „zakačili“ za životinju. Zbog nestručnosti se često dešava da vlasnik ukloni samo telo krpelja, dok rilica ostane zabodena u kožu, pa je stoga bolje da taj posao ipak obavi veterinar.

Krpelji su ektoparaziti kojima pogoduju vlažno i toplo vreme, a staništa su im visoka trava, žbunje i drveće. Nažalost, krpelji se javljaju u našoj zemlji tokom cele godine.

Kad se životinja približi krpelju, on se hvata za dlaku, dolazi do kože i pomoću usnog aparata − rilice, probada kožu i hrani se krvlju. Na mestu uboda krpelja nastaje oštećenje kože koje predstavlja ulazno mesto infekcije. U sadržaju koji krpelj izlučuje mogu se naći uzročnici različitih zaraznih bolesti − babezioze (krpeljska groznica), Lajmske bolesti (borelioza), erlihioze, anaplazmoze i drugih.

Babezioza (krpeljska groznica, piroplazmoza) najčešće je oboljenje koje krpelji prenose na pse. Ono što predstavlja najveći problem jeste to što su klinički simptomi kod babezioze postali nespecifični, što dodatno otežava postavljanje dijagnoze. Nekad je samo prisutan smanjen apetit ili neraspoloženost životinje, bez povišene temperature. Kad se pojave urin tamne boje i žutica, to znači da je bolest već u poodmaklom stadijumu.

Spot-on preparati (ampule) jednokratno se aplikuju i pružaju zaštitu do mesec dana (3-5 nedelja)

Definitivna dijagnoza se postavlja na osnovu krvnog razmaza koji se pregleda pod mikroskopom. Tok bolesti je najčešće akutan, izuzetno je važno da lečenje počne na vreme, pa je zato neophodno da se kod pojave prvih simptoma vlasnik obrati veterinaru.

Da bismo zaštitili svoje ljubimce, preporučuje se redovno korišćenje zaštitnih preparata protiv krpelja, tokom cele godine.

Ogrlice protiv krpelja ispoljavaju efikasno dejstvo nekoliko meseci od postavljanja (u zavisnosti od proizvođača)

Spot-on preparati (ampule) jednokratno se aplikuju i pružaju zaštitu do mesec dana (3-5 nedelja), a nalaze se u različitim dozama u zavisnosti od težine životinje. Preparat se aplikuje tako što se kod pasa težine manje od 10 kg celokupan sadržaj istisne na jednom mestu između lopatica, tako da vrh pipete bude udaljen 3-5 cm od kože psa. Pas treba da bude u stojećem položaju. Kod težih pasa sadržaj pipete se stavlja na nekoliko mesta počevši od ramenog pojasa do baze repa. Preparat se nanosi samo na nepovređenu kožu, što važi i za sve ostale preparate protiv krpelja. Ukoliko na koži postoje otvorene rane, ovakvi preparati se ne smeju nanositi na kožu. Preparat se aplikuje na apsolutno suvu kožu i dlaku životinje, i 48 sati nakon postavljanja preparata nije dozvoljeno kvašenje životinje, nakon toga može slobodno da se kupa. Ovo, naravno, važi za spot-on preparate koji su registrovani kao veterinarski lekovi i koji se mogu isključivo nabaviti u veterinarskim apotekama, ambulantama i stanicama. Spot-on preparate treba kupovati u originalnoj ambalaži i dozi propisanoj za određenu kilažu ljubimca.

Postoje i sprejevi za spoljašnju upotrebu za zaštitu od ektoparazita. Sprej se posle lokalne aplikacije deponuje u masnom tkivu kože i folikulu dlake iz kojih se postepeno oslobađa i delovanje protiv krpelja ispoljava do mesec dana. Sprej se nanosi na površinu dlake. Preporučenom količinom preparata, prema uputstvu proizvođača, naprskati ljubimca, utrljati u kožu sadržaj i na taj način zaštićen je u periodu od mesec dana. U propisanim dozama sprej je apsolutno bezbedan za primenu i može se koristiti i kod štenadi mlađe od dva meseca. Životinje se mogu ponovo tretirati po isteku mesec dana od prethodnog tretmana.

Ogrlice protiv krpelja ispoljavaju efikasno dejstvo nekoliko meseci od postavljanja (u zavisnosti od proizvođača). Kako bi ogrlica mogla uspešno da deluje, razmak između dlake i ogrlice prilikom postavljanja treba da bude dva prsta ( potreban je dodir s kožom i telesna temperatura životinje) i neophodno je da ogrlica bude na ljubimcu 24 sata. Ogrlice se biraju u skladu s veličinom psa, tj. obim vrata psa određuje dužinu ogrlice. Ukoliko je ogrlica suviše duga, može se skratiti počev od kraja kopče. Na našem tržištu sada postoji i vodootporna ogrlica koja pruža dugotrajnu zaštitu od spoljašnih parazita (i do osam meseci), koja je posebno praktična u ovim letnjim mesecima jer kuce mogu da uživaju u kupanju a vlasnici ne moraju da brinu zato što su njihovi ljubimci dobro zaštićeni.

 

Izvor: Mila Savić, dr vet. med. za magazin Pas
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *