odvajanje-od-majke

Saveti: Rizično rano odvajanje od legla

Pravilno odvajanje štenaca od majke ključno je za njihov dalji razvoj i zato je najvažnije da oni prve nedelje provedu sa svojom braćom i sestrama, i naravno majkom

 

Izvor: magazin Pas

Kad se kučići rode, vlasnici obično žele da oni što pre postanu deo porodice ili, kad su u pitanju odgajivačnice, da ih što je ranije moguće predaju budućim vlasnicima. Ipak, pravilno odvajanje štenaca od majke ključno je za njihov dalji razvoj i zato je najvažnije da oni prve nedelje provedu sa svojom braćom i sestrama, i naravno majkom.

Prvih nedelja života štenci su izuzetno zavisni od majke. Od nje dobijaju hranu, ali i ljubav i pažnju. U tom periodu uče važne socijalne veštine, kako od majke, tako i od braće i sestara. Na primer, igrajući se oni shvataju da ujedanje boli i da to „nije u redu“. To će im kasnije biti osnova shvatanja kad je igra prijatna, a kad su pregrubi.

Veterinari savetuju da je idealno vreme za odvajanje između šeste i osme nedelje. Od treće do dvanaeste nedelje kučiće bi trebalo polako upoznavati s ljudima, odnosno budućim vlasnicima. Oni tada počinju da shvataju da su ljudi dominantna bića i to im se usađuje za ceo život. Da bi sutra mogli lako da se naviknu na vlasnika, veterinari savetuju da se svakom štenetu, svakog dana, posveti pažnja. Tako će razviti dobra iskustva a ljudima i njihovo prisustvo će im buditi pozitivna osećanja.

Od treće do dvanaeste nedelje kučiće bi trebalo polako upoznavati s ljudima, odnosno budućim vlasnicima

Ako se štenci prerano odvoje od majke, mogu se pojaviti zdravstveni problemi. Neki od najznačajnijih su:

– Loše fizičko stanje

– Nedovoljna uhranjenost

– Veća podložnost bolestima

– Smanjena sposobnost učenja

– Anksioznost zbog odvajanja od legla

Kad štenci dovoljno odrastu i odvojite ih od legla, vi postajete njihova „mama“. Čim shvati da mu tu nije mama, normalno je da štene cvili dok se ne navikne na nove okolnosti. U početku će od vas tražiti mnogo pažnje dok se ne privikne. Zato dozvolite svom novom ljubimcu da spava blizu vašeg kreveta. To će mu dati sigurnost da nije napušten, a istovremeno će stvoriti jaku vezu između vas.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *