yorkshire-terrier

Predstavljamo: Neodoljivi jorkširski terijer

Teško je to zamisliti danas kad ih najčešće viđamo kako vire iz ženskih torbica i drhte kao da im je stalno hladno, ali jorkširski terijer nastao je kao – rudarski pas. Reč je o staroj britanskoj rasi koja je razvijena ukrštanjem nekoliko različitih vrsta terijera.

 

Jorkije su prvobitno uzgajali rudari iz Jorkšira i služili su za lov na miševe i pacove u rudarskim oknima u ovom regionu. Tako je decenijama kasnije postao pas za pratnju, a u viktorijansko doba bio je gotovo modni detalj. Ime po kojem ga danas znamo dobio je 1870. godine.

Jorkširski terijer je hrabar i odlučan pas, inteligentan, živahan i uvek na oprezu. Veoma je osetljiv i treba mu dosta pažnje i ljubavi. Poslušan je i posvećen vlasniku. Dobro se slaže s decom i drugim životinjama u domaćinstvu. Uz njega teško da će neko ući u stan nenajavljen jer laje uvek kad oseti da postoji opasnost.

Imaju krzno koje zahteva svakodnevnu negu, a duge „šiške” im treba vezati u rep da biste im zaštitili oči. Iako je stvoren u rudarskim oknima, jorkširski terijer je danas odličan pas za stan.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *