crni-pas

Mit ili istina: Da li se crni psi ređe usvajaju?

Rezultati jednog skorašnjeg istraživanja konačno su opovrgli mit da se crni psi ređe usvajaju. Čak naprotiv – kuce crne boje kraće čekaju na udomitelje.

 

Čak i među ozbiljnim poznavaocima, pa i naučnicima, dugo je vladalo uverenje da psi crne boje iz utočišta teže nalaze dom i duže čekaju na udomljavanje. Nedavno objavljena studija definitivno je razbila ovaj mit i dokazala da takozvani „sindrom crnog psa” ne postoji.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Animal Welfare, uzelo je u obzir analizu četvorogodišnjih podataka o udomljavanju čak 16.700 pasa iz dva utočišta za životinje. Studija se fokusirala na pse starosti između jedne i trinaest godina, a štenci su isključeni jer je poznato da se oni inače veoma brzo udomljavaju.

Rezultati su pokazali da su zapravo crni psi kraće čekali na usvojitelje u poređenju sa psima drugih boja. U prvom utočištu psi su do usvajanja prosečno provodili sedam dana, dok su crni nalazili novog vlasnika za šest i po. U drugom azilu odnos je bio 10,5 prema 9.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *