shutterstock_127046474

Đardioza – bolest prljavih ruku i šapa

Parazit đardija je veoma čest uzročnik stomačnih neprijatnosti, a na našem podneblju je poprilično prisutna. Lako se prenosi i na čoveka.

 

Primetili ste da vaš pas ima česte dijareje, da mu je stolica izrazito neprijatnog mirisa, da gubi kilažu… Ako je tako, vrlo je verovatno je „zaradio” crevnog parazita đardiju budući da je reč o najčešćem parazitu, učestalijem i od valjkastih crva, pantljičara i kokcidija.

– Đardija je jednoćelijski parazit, mikroskopske veličine koji parazitira u prednjem delu tankih creva kod pasa, mačaka, čoveka, ali i velikog broja drugih životinjskih vrsta. Dovodi do poremećaja u varenju i zapaljenja creva. Posledica je pojava obilnog, vodenastog proliva – objašnjava Nenad Milojković, doktor veterinarske medicine, koji je ujedno vodio studiju prevalence đardije u Srbiji.

Preporuka je da se svaki pas do godinu dana starosti testira na prisustvo đardije prilikom redovnog pregleda kod veterinara

Ovaj parazit se prenosi veoma lako. Razmnožava se u tankom crevu i povremeno stvara ciste, infektivne oblike, koji se izmetom izbacuju u spoljašnju sredinu. Na taj način cistama bude zaprljan površinski sloj zemljišta i površinske vode.

– U Beogradu, na primer, svaki deseti feces na zelenim površinama sadrži ciste đardije – priča dr Milojković. − Njuškanjem i lizanjem zemljišta i pijenjem vode iz bara, reka i jezera, kućni ljubimci bivaju inficirani. Jednostavno rečeno, svi psi i mačke koji izlaze van stana su ugroženi.

Veliki broj pasa inficiranih đardijom nema nikakve simptome ili se samo povremeno pojavljuju prolivi koji su ograničenog trajanja.

Za dijagnozu je važan klinički pregled životinje, ali za potvrdu ove bolesti neophodan je feces (stolica psa) za ispitivanje. Lečenje đardioze zahteva strpljenje, upornost i saradnju s veterinarom.

Prisustvo đardije dovodi do

  • Asimptomatske infekcije
  • Akutne dijareje – proliva
  • Hronične dijareje (ređe, ali može da traje godinama)

Sve o đardiozi, načinima lečenja i merama prevencije ovog oboljenja pročitajte u novom broju magazina Pas koji je u prodaji na kioscima i benzinskim stanicama širom Srbije

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *