shutterstock_281804627

Večita dilema: zašto psi vole neke ljude, a druge nikako

Verovali ili ne, ali psi na okolinu i ljude oko nas preslikavaju upravo naše odnose i osećanja. Oni posmatraju naše socijalne interakcije s drugim ljudima

 

Sigurno ste se mnogo puta zapitali zbog čega vaš pas neke vaše prijatelje obožava, dok druge  ignoriše ili otvoreno pokazuje da mu nisu dragi. Naučnici su ustanovili da naši psi posmatraju kakve odnose imamo s drugim ljudima, da li ih dodirujemo, osećaju da li im verujemo i koliko ih mi zapravo volimo.

U opsežnoj studiji američkih naučnika, najupečatljiviji primer bila je jedna vlasnica zlatnog retrivera. Ovi psi poznati su kao veoma druželjubivi, i s ljudima i sa drugim psima. Međutim, svekrvu svoje vlasnice baš i nije voleo, odnosno, uvek je se klonio. Iz potpuno nepoznatih razloga jer se njih dve veoma lepo slažu.

Ako vam neki prijatelj ili član porodice ne pritekne  u pomoć kada vam je potrebno, vaš pas će ga gotovo sigurno ignorisati, ili se od njega kloniti

Međutim, nakon nekoliko razgovora sa istraživačima otkrila je da u svekrvu baš i nema poverenja, odnosno, da joj smeta što se na nju ne može osloniti kada je u gužvi, ili kada ima neki drugi problem. Iako prema njoj ne gaji negativne emocije, upravo suprotno, njen pas je čak odbijao hranu kada bi mu je svekrva ponudila, a to bi radio samo kada je bolestan. Psi nikada ne odbijaju hranu, to svi znamo.

Istraživači su u studiji istakli da psi posmatraju naše odnose i da na osnovu našeg poverenja ili nepoverenja u neku osobu, bez obzira koliko ih volimo, grade svoje „mišljenje“ o njima. Dakle, ako vam neki prijatelj ili član porodice baš i nije od pomoći, ili ako nemate poverenja da mu nešto  važno poverite, vaš pas će ga gotovo sigurno ignorisati, ili ga se kloniti.

Interesantno, brojne studije na ovu temu poklopile su se sa rezultatima istraživača koje su isto ponašanje proučavali kod dece od dve do tri godine. Utvrđeno je da deca i psi reaguju veoma slično, jer vide i osećaju ono što nama možda promiče, ili što – nesvesno potiskujemo.

Zato, verujte proceni svog psa i deteta. Oni znaju (naj)bolje.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *