(Alessandro Di Meo/ANSA via AP Photo)

Retriver spasen iz ruševina 9 dana nakon zemljotresa (VIDEO)

Njegovi vlasnici mislili su da je nastradao, ali spasioci su nakon nekoliko dana čuli Romeov lavež i pronašli ga nepovređenog ispod noseće grede kuće.

 

Nakon razornog zemljotresa magnitude 6,2 stepena po Rihterovoj skali u Italiji je nastradalo oko 300 ljudi, a hiljade su ostale bez krova nad glavom. Porodica iz mestašca San Lorenco spavala je na gornjem spratu njihove kuće kada je došlo do potresa, a njihov ljubimac, zlatni retriver Romeo, bio je u prizemlju.

Od jačine potresa, gornji sprat kuće se obrušio, i porodica je Romea bezuspešno tražila tokom celog dana. Spasioci ispod ruševina tog dana nisu pronašli nijednog preživelog, i Romeovi vlasnici bili su ubeđeni da je i njihov pas nastradao.

Kada su se devet dana nakon potresa spasioci s porodicom vratili do kuće da probaju da spasu i izvuku stvari koje nisu uništene, začuli su lavež psa ispod ruševina. Romeo je preživeo! Njihovoj sreći nije bilo kraja.

Strpljivo je čekao da ga izvuku i srećom ovaj hrabri pas prošao je bez ijedne povrede ili ogrebotine. Razlog je najverovatnije to što ga je zaštitila noseća greda kuće ispod koje su ga pronašli.

Ovo je samo jedna od dirljivih priča koja pokazuje kako je nakon prirodnih katastrofa svaki život važan, i kako hrabri i humani spasioci s jednakom pažnjom prilaze spasavanju i ljudi i životinja.

Psi su u Italiji bili i važan deo spasilačkih timova, pa je tako nedavno crni labrador Leo, koji je ispod ruševina nakon zemljotresa pronašao četvorogodišnju devojčicu, pre nekoliko dana imao posebnu čast da se susretne sa papom i pruži mu šapu. Takođe, veliku hrabrost i požrtvovanost pokazao je i nemački ovčar Saroti koji je ispod ruševina uspeo da pronađe desetogodišnju devojčicu.

Akciju spasavanja i ponovni susret Romea s vlasnikom pogledajte ovde
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *