Orange tabby cat in laver

Kutija, lavabo, najviša polica – tu je mačkama najudobnije

Sigurno ste se oduvek pitali zašto vaša mačka uvek nađe najnepristupačnije mesto za spavanje. Odgovor je – zbog bezbednosti i toplote

 

Pitanje staro stotinama godina – zašto bi mačke pre izabrale mali, skučeni prostor, lavabo ili ostavu za dremanje pored toliko udobnijih mesta u vašem stanu ili kući? Odgovor je, kako kažu stručnjaci, da iako su po prirodi veoma nezavisne, naše mačke zapravo robuju navikama.

I urođenim instiktima, pa su tako zaklonjeni i skriveni prostori za njih pravi raj pre svega zbog- bezbednosti.Većina mačaka kojima je potreban dubok san potražiće skučena skrovišta poput lavaboa ili tuš kabine u kupatilu. Tokom leta kade i tuš kabine su im zapravo i rashladni uređaji.

Urođena im je ostala i navika da se sklone od očiju drugih kako bi “opstale”, jer vođene instiktom, uvek biraju skrovita i nepristupačna mesta kako bi se osećale bezbedno i utonule u dubok san.

Takođe, mace vole i da im bude toplo, a maleni prostori poput kutija brže se zagrevaju.

Kada se sledeći put začudite ili nasmejete kad otkrijete novo, neverovatno skrovito mesto na kome vaša mačka uživa, pustite je. Najvažnije je da je njoj lepo, udobno i da se oseća sigurnom.

Izvor: Životinje.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *