Mandatory Credit: Photo by Image Broker/REX (1851987a)
Trained killer whales (Orcinus orca), Shamu Stadium, SeaWorld, San Diego, California, USA
VARIOUS

Odlična vest! Zabranjene predstave s orkama

Nakon apela i kampanja organizacija za zaštitu životinja, najveći vodeni park na svetu u Kaliforniji Sea World obećao je da će ukinuti predstave u kojima su kitovi ubice u glavnoj ulozi

 

Guverner Kalifornije Džeri Braun potpisao je odluku kojom se zabranjuju šou programi u vodenim parkovima u kojima su glavne zvezde orka kitovi. Takođe, zabranjeno je i njihovo razmnožavanje u zatočeništvu kako bi bebe kitovi kada odrastu učestvovali u ovim predstavama koje su godinama posećivali milioni turista.

Sea World obećao je da će ove predstave ukinuti, a prema odluci, oni koji nezakonito budu održavali predstave s orkama plaćaće kaznu u iznosu od 100.000 dolara.

Ova kompanija koja u svom vlasništvu ima 24 orke u svojim parkovima u Kaliforniji, Floridi i Orlandu, obavezala se da će one koje je moguće vratiti u divljinu – osloboditi. I ubuduće će spašavati kitove, ali će ih nakon zdravstvene nege i rehabilitacije vraćati u prirodno stanište.

Samo ukoliko stručna lica budu ustanovila da je neku životinju nemoguće vratiti u divljinu radi njene bezbednosti, ona će ostati u Sea World parkovima, ali neće učestvovati ni u kakvim predstavama.

Čelnici Sea World-a izjavili su da je njihova želja da se menjaju u skladu sa vremenom i zahtevima njihovih posetilaca, kao i da utiču na odgovorno ponašanje prema životinjama.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *