mrzovoljna-macka

Mrzovoljna mačka – postoji rešenje

Poslednja studija naučnika s kalifornijskog Berkli Univerziteta pokazala je da kada je vaša mačka mrzovoljna, ona zapravo nije neprijateljski nastrojena već joj je – dosadno.

 

Kako su objasnili istraživači, jednostavan način da poboljšate raspoloženje svog ljubimca je da macu izazovete. Različiti zadaci i “trikovi”, kao i igračke koje podstiču mačku da se potrudi da dobije hranu ili mesto u vašem krilu, zapravo poboljšavaju njen instikt za lov, utiču na povećanje aktivnosti i smanjenje stresa.

Prema rečima naučnika s Berklija, konstantno izležavanje može biti veoma stresno i pogubno za zdravlje maca.

U više od 30 slučajeva zadaci su pomogli kod ublažavanja specifičnih zdravstvenih problema ili problema u ponašanju, a kao primer naveli su jednu mačku staru osam godina koja je imala problem s gojaznošću. Uz pomoć zadataka i “prepreka” za dobijanje hrane, uspela je da smanji čak 20 odsto težine, dok su ovakve aktivnosti dovele do smanjenja agresivnosti i straha od ljudi kod drugih mačaka obuhvaćenih istraživanjem.

  • Najpre isprobajte nekoliko zadataka ili igračaka kako biste utvrdili šta najviše odgovara vašoj mački – savetuju naučnici.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *