www.livescience.com

Veliko naučno otkriće: Prve kuce blizanci na svetu (VIDEO)

Verovali ili ne, u Južnoj Africi su tek nedavno otkriveni prvi štenci jednojajčani blizanci. DNK analizom potvrđeno je da je zaista reč o identičnim blizancima, ali naučnici tvrde da je moguće da je slučajeva bilo i ranije samo su do sada ostali neprimećeni

 

Dva šteneta Irskog eskimskog psa ostaće upisana u naučne anale kao prvi zabeleženi jednojajčani blizanci u psećem svetu. Tim veterinara iz Južne Afrike gde su štenci nedavno rođeni potvrdio je DNK analizama da kučići zaista jesu identični, ali najponosniji na ovo otkriće svakako je veterinar Kurt de Krejmer koji ih je carskim rezom doneo na svet i prvi primetio da su štenci delili istu placentu.

  • Ostalih pet novorođenih štenaca imali su odvojene placente. Posumnjao sam da se radi o jednojajčanim blizancima, tako da sam zajedno za kolegama nakon dve nedelje poslao uzorke na DNK analizu. Urađene su dve analize s različitim uzorcima krvi i brisa, i obe su pokazale da je reč o genetski identičnim blizancima – objasnio je Krejmer.

Zanimljivo je da štenci nisu potpuno identični kada je reč o fizičkom izgledu – imaju neznatne razlike u belim šarama koje su, prema rečima Krejmer, verovatno posledica razlike u ekspresiji gena između dva štenca.

Veterinar Kurt de Krejmer je štence doneo na svet carskim rezom i prvi primetio da su delili istu placentu

Naučnici su se oglasili i potvrdili da ovo zaista jeste prvi dokumentovan slučaj jednojajčanih blizanaca kod pasa, ali da to ne znači da je i jedini, već da je moguće da ostali nisu bili primećeni i zabeleženi.

Irski eksimski pas još u doba Kelta bio je poznati lovac na vukove, a u Irskoj i danas učestvuje u lovu na jelene, divlje svinje i najveće neprijatelje stada – vukove.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *