Sala za pse u bioskopu Ringen, foto: Orn Borgen

Oslo: Otvoren prvi bioskop za pse

U glavnom gradu Norveške i psi će ubuduće moći da uživaju u filmskim projekcijama, a kako bi ugođaj bio potpun, vlasnici svojim ljubimcima na ulazu mogu da kupe pseće kokice i poslastice

 

Jedan od najpopularnijih bioskopa u Oslu, „Ringen“, jednu svoju salu namenio je psima, pa će tako i ljubimci uživati u filmovima na velikom platnu.  Na prvoj projekciji filma „Srce psa“, dirljive sage o ljubavi čoveka i psa, „lajava“ publika je uživala u društvu svojih vlasnika, a tek se povremeno moglo začuti poneko „Av, av“, kao znak odobravanja da im se film dopada.

Kako kucama ne bi smetala buka, projekcije su nešto tiše, a i svetla su zatamnjena. Stolice su presvučene kožom kako bi se sala što lakše održavala, mada većina pasa bira da mirno sedi ispred ili kraj svojih vlasnika i uživa u najboljim filmovima. Sve je podređeno uživanju čovekovog najboljeg prijatelja.

Na ulazu u salu, vlasnici svojim ljubimcima mogu da kupe i pseće kokice i slatkiše, ukoliko tokom projekcije ogladne. Zaposleni u bioskopu nadaju se da će ovaj vid zabave vremenom postati masovan, baš kao što su na oduševljenje publike naišle njihove sale za bebe, kao i za one posetioce koji vole da vezu ili heklaju dok gledaju filmove.

Kako kucama ne bi smetala buka, zvuk je nešto tiši nego na uobičajenim projekcijama, a i svetla su zatamnjena

Kako je odranije poznato, a istraživanjima potvrđeno, psi vole da gledaju pokretne slike na malom ekranu kada su sami kod kuće. Vođeni ovom idejom, ali i pozitivnim iskustvima širom sveta, i Norvežani su se odvažili da pokrenu ovakav vid zabave.

U Beču je 2008. godine otvoren prvi bisokop za pse, odnosno prva sala, i najpre su se projekcije održavale jedanput mesečno. Međutim, zbog velikog interesovanja ove projekcije su se veoma brzo našle na svakodnevnom repertoaru. U bečkom bioskopu „Admiral“ kuce na ulazu u salu dobijaju ćebence, kokice i vodu. Eto sjajne ideje da se zabavite ukoliko se u Beč zaputite sa svojim ljubimcem.

Takođe, i u Tel Avivu je krajem jula održana prva projekcija za pse i vlasnike, a posetioci su uživali u filmu „Tajni život kućnih ljubimaca“. Ovaj animirani film nastao je kao zbir kratkih kućnih filmova koji pokazuju kako se to psi, mačke, papagaji i ostali ljubimci razonode kada im gazde nisu kod kuće, ili su u drugoj prostoriji. Projekcija je završena ovacijama i glasnim lavežom pasa pa u ovom bioskopu veruju da će interesovanja biti sve više.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *