Pas koji liže

Zašto pas liže vlasnika?!

Neki stručnjaci kažu, a svaki vlasnk bi voleo da je to istina, da nas psi ližu jer je to njihov način da nas poljube! Iako vam se, dragi vlasnici, ovo najviše dopada, to nije jedini razlog…

Psi koji žive u čoporu međusobno se ližu u znak prijateljstva, ali i pokornosti. Slabiji psi ližu jače i pokazuju da su verni. Postoji mišljenje da psi na isti način pokazuju i pokornost svom vlasniku.

Takođe, nakon rođenja, kuja lizanjem komunicira sa štencima – mazi ih i čisti, pa lizanje ostaje ukorenjeno u ponašanju psa celog života.

Njihova čula su istančana i psi ih maksimalno koriste da bi saznali što više o svom vlasniku. Pamte njegov miris, ali i ukus. Zvuči bizarno, ali psi najviše vole da ližu ljude koji su se oznojili – jer je njihova koža tada slana, a psi taj ukus vole!

Lizanje nije opasno, ako u obzir uzmemo da vlasnik vodi računa o ličnoj higijeni, pa ne postoji rizik od prenošenja određenih parazitskih bolesti.

Ukoliko pokušate da se prisetite, videćete da ste psa nakon što vas je dobro „olizao“, uglavnom počastili poslasticom ili ste ga intenzivno mazili i poklanjali mu pažnju. On je naučio da nakon lizanja sledi dobar provod, pa „zloupotrebljava“ vašu ljubav!

Neki vlasnici se na ovakvo ponašanje svojih pasa žale, jer im je taj osećaj neprijatan. Ako ste vi jedan od tih vlasnike, jednostavno ignorišite psa i on će vremeniom shvatiti da to više nije put do maženja i poslastica.

Pod uslovom da je pas zdrav, možemo potvrditi da lizanje nije opasno po čoveka, ali lekari savetuju da je iz predostrožnosti ipak najbolje da ne ližu malu decu.

Izvor: B92

Pročitajte još:

Saopštio je svom psu da će dobiti mlađeg brata (VIDEO)

Tuga ovog psića slomiće vam srce (VIDEO)

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *