slatka ,aca

Šest najvećih zabluda o buvama

Buve su paraziti koji svakom vlasniku ljubimca predstavljaju pravu noćnu moru. Iako su već vekovima prisutne u krznima sisara, još postoje razni mitovi koji često bune vlasnike ljubimaca. Ovo su najčešće zablude o buvama…

Kućni ljubimci moraju da izađu napolje kako bi dobili buve

Mislite da je vaša mačka koja živi isključivo unutra zaštićena od buva? Varate se! Čak i ljubimci koji nikada ne izlaze napolje mogu se zaraziti buvama. Istina je da su ljubimci pod većim rizikom ukoliko borave u prirodi, ti dosadni paraziti mogu ući u dom putem vaše odeće, drugih ljudi i drugih životinja.

Ne moramo da brinemo o buvama tokom zime

Iako buve vole toplo vreme, vaš udoban i topli dom je idealan ambijent da buve prežive i hladne zimske dane. Niske temperature ubijaju većinu jedinki, ali buve dobro pronalaze gnezda u vašoj toploj dnevnoj sobi. Ako ne postoje domaćini s kojih bi se hranile, buve postaju neaktivne dok se ne stvore uslovi. Zato je prevencija od suštinskog značaja cele godine.

Čista kuća sprečava pojavu buva

Usisavanje i ribanje nije rešenje! Dovoljna je samo jedna buva za “parazitsku invaziju”. Ukoliko su se buve uvukle u vaš dom, nećete moći da čistite dovoljno brzo koliko one mogu da se razmnožavaju – jedna buva može da položi 40 do 50 jaja dnevno.

Buve vole tepihe

Larve buva, jaja i lutke mogu se sakriti bilo gde – u posteljini, nameštaju, odeći, ispod lajsni… Pločice i drveni podovi ih neće sprečiti!

Kada se jednom otarasimo buva, problem je rešen

Ne tako brzo! Možda ste očistili ljubimca od odraslih jedinki buva, ali one predstvaljaju samo pet posto od celokupnog problema. Neki proizvodi za zaštitu ubijaju larve, neki odrasle buve. Takođe, možda će biti potrebno i da tretirate dvorište protiv parazita.

Moj ljubimac se ne češe, znači da nema buve

Iako je češanje prvi i najčešći simptom koji ukazuje na prisustvo buva, čak iako vaš ljubimac to ne radi ne znači da ih nema. Zato je važno da redovno proveravate krzno ljubimca kako biste bili sigurni da ih nema.

Izvor: zivotinje.rs

Prolitajte još:

Kako da usrećite mačku ?

10 najjačih rasa pasa na svetu (VIDEO)

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *