Crna mačka

Razbijen čuveni mit: Evo zašto se veruje da crne mačke donose nesreću!

Crne mačke nisu oduvek bile na udaru sujeverja, niti su čak smatrane vesnicima nesreće.

Zapravo, u ranom dobu Egipta čak u 3000-im pre naše ere, mačke su smatrane “zvezdama” životinjskog carstva i bile su veoma poštovane – ubijanje mačke kažnjavalo se smrću! Sve do srednjovekovne Evrope, reputacija svih mačaka, a posebno crnih krenula je nizbrdo, pošto su bile povezivane sa vešticama. Histerija o vešticama koje čaraju crnom magijom je snažno pogodila Evropu, a ulične mačke su često negovale i hranile siromašne stare dame, koje su kasnije optuživane za veštičarenje.

Verovanje je postalo naročito popularno kada je jedna priča o ocu i sinu iz Linkolnšira 1560-ih počela da se širi munjevitom brzinom. Njih dvojica su navodno putovala jedne noći, kada im je crna mačka prešla put i zauzela puzeći položaj. Oni su potom dohvatili kamenje i gađali je sve dok bespomoćna i povređena životinja nije pobegla u kuću jedne žene, za koju se tada sumnjalo da je veštica. Sledećeg dana, otac i sin su naišli na istu ženu i primetili da hramlje i da je puna modrica, što nikako nije moglo biti slučajno. Od tog dana u Linkolnširu se verovalo da veštice noću pretvaraju u crne mačke kako bi se neopaženo šunjale ulicama.

Ovo je postalo jedno od ključnih verovanja u lovu na veštice u američkom Salemu. Čak i danas, tokom proslave Noći veštica su veštice i crne mačke često udruženi motivi, uprkos početnim religioznim uverenjima praznika. Tako je životinja kojoj se čovečanstvo nekada divilo, postala simbol zlog znamenja u mnogim delovima sveta.

Ipak, u nekim kulturama, crnoj mački se još uvek dive i ona predstavlja simbol sreće. Škoti veruju da dolazak crne mačke pred kuću znači prosperitet, dok su pirati u 19. veka verovali da je loše ukoliko se mačka kreće ka vama, ali da je dobro ukoliko ide od vas.

Izvor: Informer

Pročitajte još:

Mačak heroj spašava zaglavljenog psa (VIDEO)

Neobičan pas: Zarađuje za život pevajući (VIDEO)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *