Pixabay

Kako se brinuti o starijem psu

Psi u penziji: Kako se brinuti o starijim kućnim ljubimcima?

Zavisno od pasmine i veličine, psi u proseku u “penziju” odlaze između sedme i desete godine života. Manji psi obično stare sporije od srednjih i većih pasa…
Kako bi se potencijalni problemi sveli na najmanju moguću meru potrebno je na vreme se  pripremiti.
Za sve vas čiji psi će dobiti prve sede pripremili smo savete kako se brinuti o starijem psu.

Znakovi starenja
Kod zdravog, a starijeg psa, od na primer sedam godina teško čete videti znakove starosti. Da pas stari najčešće ćete videti po promenama načina ustajanja i hodanja koje je usporeno. Takođe, primetićete promene na dlaci – posebno oko očiju i ‘brkovima’ na njušci. Kao i kod ljudi, sede dlake kod nekih pasa pojavljuju se ranije.

Kod veterinara najmanje dva puta godišnje
Mlade pse (ako nisu bolesni) kod veterinara na pregled obično vodimo jednom godišnje, najčešće prilikom vakcinacije protiv besnila. Starije pse treba voditi najmanje dva puta godišnje i uveriti se da pas nema problema sa karcinomom, bolesti bubrega, dijabetesom, probleme sa srcem ili artritis.
Najčešće su to bolesti pasa i ako ih imaju, treba ih na vreme lečiti. Takođe, posebnu pažnju obratiti na pseće zube koje treba lečiti od mogućih problema. Jedan od simptoma problema sa zubima je nepodnošljiv zadah iz psećih usta.

Ishrana starijeg psa
Jedan od znakova starenja je da pas počinje manje jesti, a brže se gojiti (jer se manje kreće). Kako bi imao što manje problema uzrokovanih sa hranom psima dajte hranu za starije pse. Najčešće, ona je bogata sastojcima poput omega 3 masnih kiselina koji sprečavaju razvoj mnogih bolesti. Izbegavajte davanje poslastica i ljudske hrane.

Održavanje kondicije
Možda pas neće moći da trči kao kad mu je bilo dve godine, ali uvek ga pokušajte motivisati na igru. Brže će se umarati, a za odmor od vežbe trebaće im više vremena. Biće skloniji fizičkim povredama. Ali…
Odražavanje kondicije starijih pasa važno je između ostalog kako se pas ne bi ugojio. Gojaznost je jedan od većih problema pasa bez obzira na godine, a naročito je opasno kad pas uđe u određene godine. Ono što kod održavanja kondicije starijih pasa morate znati da on neće moći sve kao kad je bio u ‘cvetu mladosti’, ali ne smete mu dozvoliti da samo jede i spava.

Higijena starijih pasa
Održavanje krzna posebno je važno kod starijih pasa. Redovno četkanje i odstranjivanje mrtve dlake sprečiće sušenje kože. Takođe, lakše ćete primetiti promene na psima poput raznih kvržica. Ako se psi kreću manje nego obično nokte im je potrebno seći ručno jer ih neće moći istrošiti tokom šetnji.

Pozivamo vas da u komentarima napišete vaša iskustva sa starijim psima.

Izvor: ljubimci.24sata.hr

Pročitajte još:

Mačak heroj spašava zaglavljenog psa (VIDEO)

Italija nakon katastrofe: Nijedan život nije toliko mali da ne bi bio spasen! (VIDEO)

Nju je izneverio najbolji prijatelj (VIDEO)

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *