Pixabay

Simpatični majmuni veličine prsta

Patuljasti marmoseti ili patuljasti majmuni (Cebuella pygmaea) su najmanji majmuni na svetu. Mogu narasti od 14 do 16 cm, a teški su svega 140 grama (mužjaci) i 120 grama (ženke). Zbog svoje veličine i simpatičnog izgleda dobili su više nadimaka, a najpopularniji su: mono de bolsillo (“džepni majmun”), leoncito (“mali lav”).

Pixabay

Pixabay

Nastanjuju Amazonske kišne šume u Kolumbiji, Ekvadoru, Boliviji, Peruu i Brazilu. Budući da su tako maleni, mogu se popeti na jako visoko drveće, te na vitkim granama pronaći neiskorištene izvore hrane. Pošto su mali, brzi i stalno na drveću, patuljastog majmuna obični prolaznik lako može pomešati sa vevericom.

 

Hrane se prvenstveno smolom iz stabla, do koje dolaze dubljenjem rupa u stablima kako bi stvorili stabilan protok. Ovaj proces može biti vrlo dugotrajan zbog čega i troše većinu dana praveći rupe u stablima. Takođe jedu voće, nektar, i male životinje poput insekata i pauka.

Pixabay

Pixabay

 

Patuljasti marmoseti žive u društvenim skupinama od dve pa do devet jedinki, gde jedino dominantna ženka ima pravo da se pari, a svaki drugi član grupe ima zadatak da joj pomogne da odgoji mlado. Kada potomci dostignu zrelost, oni ili ostanu u svojoj rodnoj grupi ili je napuste kako bi se priključili novoj.

 

Jako je česta pojava da Patuljasti marmoseti rode dvojajčane blizanace – šanse da se to desi su čak do 70 posto!

U divljini ovi simpatični, najmanji majmuni na svetu, žive oko 11-12 godina, dok u zoološkim vrtovima mogu doživeti i 20 godina.

Izvor: Pixelizam

Pročitajte još:

Zanimljivosti o životinjama

Zašto ubijaju sove?

Ovako izgleda kada se suočite sa strahom od zmija (VIDEO)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *