domestic-cat-726989_960_720

Zašto se mačke uglavnom ne odazivaju vlasnicima

Zašto se mačke ne odazivaju svojim vlasnicima, odnosno, zašto ih ne zarezuju.
Japanski naučnici Atsuko Saito i Kazutaka Shinozuka sa Japanskog univerziteta proučili su reaguju li mačke na glas svog vlasnika i odazivaju li se kad ih neko zove. Kao što svi oni koji u svom domu imaju mačku dobro znaju, te životinje im ne pripadaju, već su u ljudskom društvu po sopstvenom izboru, piše britanski Independent.
Sve mačke više su nego sposobne prepoznati glas svog vlasnika, ali najčešće izgledaju kao da ih nije briga. Razlozi za takvo ponašanje verovatno leže u njihovoj evoluciji.

Atsuko Saito i Kazutaka Shinozuka testirali su 20 mačaka koje žive sa ljudima na vrlo jednostavan način – kad im vlasnika nije bilo kod kuće, pustili su snimak tri glasa koja ih dozivaju po imenu. Jedan od glasova pripadao je njihovom vlasniku.

Reakcije mačaka pokazale su da se, čak i kad su prepoznale glas svog vlasnika, nisu pomakle prema izvoru glasa.

Rezultati ukazuju na to da mačke neće odgovoriti na poziv svojih vlasnika kad ih ne vide, čak ni kad su sigurne da se radi o njima. Odnos mačaka i njihovih vlasnika bitno je različit od onoga koji sa svojim ljubimcima imaju vlasnici pasa, utvrdili su Saito i Shinozuka.

Istraživanje objavljeno u časopisu Animal Cognition kaže kako je razlog za to što mačke ne odgovaraju na poziv verovatno zajednički predak svih kućnih mačaka (Felis silvestris) – divlja mačka koja je počela loviti glodare privučene žitom u ljudskim naseobinama pre oko 9.000 godina. Na neki neobičan način, mačke su ‘pripitomile’ same sebe.

Mačke uglavnom ne slušaju naredbe, već preuzimaju inicijativu u odnosu sa ljudima. Ono što je zanimljivo je da ta činjenica nije odbojna vlasnicima mačaka, niti ih zbog toga manje vole nego što vlasnici pasa vole svoje ljubimce.

Istraživanje na kraju zaključuje da još uvek nije jasno čime u svom ponašanju mačke privlače svoje vlasnike.

Izvor: tportal.hr

Pročitajte još:

Daj šapu

Pet duhovnih lekcija koje možete naučiti od svog psa

25 dokaza da vas voli vaša mačka!
1 koemntar za “Zašto se mačke uglavnom ne odazivaju vlasnicima

  1. DjumanSan

    Pa moje macke se odazivaju na moj glas…. Znaju da izignorisu ponekada, ali reaguju svaki put. Cak i reaguju na par komandi, da tako kazem…. na primer naucile su da na “drz ga” dolete do mesta odakle ih zovem, to je obicno znak da je uletela neka buba u sobu…. nisam siguran kako su to naucile… 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *