New_Guinea_Singing_Dog_profile

Kad dingo zapeva

Poznat je po neobičnom zavijanju koje podseća na pevanje, a kad je u grupi, „hor” često „peva“ u različitim tonalitetima tako da podseća ne neki „barberšop kvartet“

Novogvinejski pas pevač poznat je i kao novogvinejski dingo, a od australijskog daleko poznatijeg rođaka razlikuje ga –  pevački talenat. Poznat je po neobičnom zavijanju koje podseća na pevanje, a kad je u grupi, „hor” često „peva“ u različitim tonalitetima tako da podseća ne neku od „barberšop“ grupa.

Poput dinga, reč je o divljem psu (vizuelno ga je vrlo teško razlikovati od dinga) koji nema mnogo toga zajedničkog s našim ljubimcima. Ne preporučuje se kao ljubimac, naročito neiskusnim „kučkarima“. Ipak, izveštaji o retkim susretima s njima kažu da, iako su stidljivi i bojažljivi, ovi psi nisu agresivni prema ljudima.

Neka novogvinejska plemena hvatala su mladunce da bi ih njihova deca gajila kao ljubimce, a ima i onih koji su pokušavali da ih love za ishranu. U mnogim mitovima oni su zaslužni što su ljudima doneli vatru i moć govora.

Psi pevači živeli su izolovani više od 30.000 godina da bi bili otkriveni tek početkom prošlog veka u Novoj Gvineji. Danas ih van prirodne postojbine ima samo stotinak.

U divljini ih je gotovo nemoguće uočiti, tako da postoje samo dve potvrđene fotografije „pevača“ u prirodnom okruženju. Važe za najređe pse na svetu, ali i za jednu od najstarijih rasa, zbog čega ih zovu i psima iz kamenog doba.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *