Birmanska macka

Birmanska mačka: Neobična lepota i mistično poreklo

Poreklo

Prema legendi, ova rasa je nastala u budističkom hramu. Bela mačka zlatnih očiju je stajala nad sveštenikom koji je bio na samrti. Po njegovoj smrti pretvorila u mačku sa tamnom glavom i safirno plavim očima. Samo su šape koje su dodirivale telo sveštenika ostale bele. Zbog statusa „sveca“ u kome je ova mačka uživala sve do 1919. niko nikada nije video Svetu birmu van hrama, a pretpostavlja se da je član posluge hrama ukrao jedan par ovih mačaka koje su se na taj način raširile po svetu. Druga verzija je da je nastala u Francuskoj ukrštanjem sijamskih i dugodlakih crnih i belih mačaka.

tabela 3

Izgled

Sveta birma je mačka srednje veličine sa prosečnom težinom od 4,5-8 Kg. Dlaka je poluduga i svilenkasta, na licu kraća a postepeno duža na obrazima i vratu. Ima svetlo krzno sa tamnim obeležjima koje su najčešće oznake su boje čokolade, plave, boje foke (seal) i lila. Rađaju se čisto bele. Prepoznatljive su po belim “čarapama” na sve četiri noge koje su simetrične. Oči su okrugle, široko razmaknute, plave boje.

Zdravlje

Generalno zdrava rasa, bez ozbiljnijiih zdravstvenih problema. Treba povesti računa o ishrani jer mogu biti sklone gojaznosti.

Karakteristike

Uglavom se vezuje za jednu osobu koju kao pas prati gde god krene. Voli igru i razigrana je, a u drugom trenuku zna biti mirna i tiha. Jako je druželjibiva i ne podnosi samoću, pa je reporučljivo držati ih u paru. Dobro se slažu sa psima i drugim mačkama. Prilagodljiva je i uklapa se u gotovo svaki dom.

Nega

Dlaka zahteva četkanje jednom nedeljno češljem ili četkom, sa malo bebi pudera.

Životni vek

Oko 15 godina.

Izvor: mezimci.rs

Pročitajte još:

25 dokaza da vas voli vaša mačka!

Daj šapu

Molitva jednog psa

Ovo je profil vlasnika mačke: Da li se uklapate?!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *