Pixabay

Zašto mačke toliko spavaju

Ukoliko ste vlasnik kućnog ljubimca – mačke, sigurno ste se bar jednom zapitali zašto mačke toliko spavaju.

Mačke prosečno spavaju 15 sati dnevno, a neke u 24 sata prespavaju čak 20. Zašto im treba toliko sna?

Prva stvar koju trebate znati o mačjem spavanju jeste činjenica da su one najaktivnije od sumraka do zore, što znači da tokom dana uglavnom spavaju, a predveče postaju aktivne. To može biti popriličan šok kada dovedete kući novu mačku.

U novom prostoru, vaša nova mlada mezimica neće gubiti vreme, već će krenuti u istraživanje vašeg doma i razne nevolje i to obično – kada vi spavate. Nakon što završi sa doručkom, zavaliće se i dremati duži deo dana.

Skladištenje energije
Mačke imaju fiziologiju grabljivica, što znači da im se život vrti oko lova i ulova – pretežno noću. Velike mačke poput lavova funkcionišu na isti način. Iako su pripitomljene, domaće mačke imaju stare instinkte.
Lov oduzima mnogo energije, bez obzira na to lovi li mačka pravi plen ili trči za igračkom. Mnogo sna važno je za skupljanje energije za još više trčanja, skakutanja, prikradanja i penjanja.

Uvek na oprezu
Zanimljivo je da mačke retko duboko spavaju, a kada to i čine, takav san traje tek po nekoliko minuta. Većinu vremena one zapravo dremaju, i to u položaju koji im omogućava brzi pokret u akciju. Mačići i mačke starije dobi spavaju nešto više od odraslih mačaka.

Mačke – meteoropati
Vremenske prilike poprilično utiču na mačju raznu aktivnosti. Ako pada kiša i vreme je loše, mačka će više spavati nego tokom lepog dana.

Vrlo prilagodljive
Iako im je urođeno da su aktivne noću, a odmaraju danju, mačke se mogu prilagoditi kućnom redu svojih vlasnika. Mačići i mlade mačke ponašaće se u skladu sa svojim instinktima, ali kasnije će se lako prilagoditi navikama svojih vlasnika ako žive sa njima, jer će želeti da sa njima provode što više vremena. Ritam spavanja prilagodiće i rasporedu hranjenja pa će uskoro, poput vas spavati noću.

Izvor: index.hr

Pročitajte još:

10 dragocenih saveta koji će vam pomoći u vaspitavanju mačaka

Tri namirnice protiv lošeg zadaha vašeg ljubimca

Psi pate od depresije kada ostanu sami (VIDEO)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *