Pixabay

Zašto je dobro da deca odrastaju uz psa

Život sa kućnim ljubimcem i odrastanje uz njega stručnjaci vide kao stalnu mogućnost učenja o odgovornisti i saosećanju, razvijanja bezuslovne ljubavi i kontinuiranog sticanja znanja o životinjama. Osim toga, radost koju pričinjava život sa životinjama neprocenjiv je za sve one koji imaju uslova da u svoj dom dovedu novog člana.

Mališani koji odrastaju uz kućne ljubimce, pre svega, imaju manji rizik od alergija i astme. Osim toga, oni se na ovaj način uče odgovornosti i saosećanju. Deca se uz kućnog ljubimca osećaju sigurno i zaštićeno.

Studije su pokazale da pas u kući može predstavljati veliku podršku detetu, a može mu umanjiti anksioznost pri razdvajanju od roditelja. Osim toga, životinje imaju moć da umire hiperaktivnu ili agresivnu decu, ukoliko su dete i pas naučeni da se primereno ponašaju jedno prema drugom.

Igranje sa kućnim ljubimcima pozitivno utiče na decu i odrasle, budući da ova aktivnost predstavlja izvor mentalnog i fizičkog opuštanja i stimulacije.

Druženje sa psima stručnjaci preporučuju i kod dece sa autizmom ili teškoćama u učenju. Razlog tome je činjenica da se ovakva deca naročito oslanjaju na elemente neverbalne komunikacije, pa se sa psom mogu dobro spoeazumevati, a prisustvo životinje pospešuje i interakciju ovakve dece sa ljudima.

Odrastajući sa psom, dete stiče prijatelja na kog se može osloniti i koji će ga bezuslovno voleti. Većina dece kontaktom sa životinjama od najranijih dana razvija trajnu vezu sa ljubimcem i životinjama uopšte. Na ovaj način ona se zabavljaju, ali i uče se odgovornosti i važnosti rada.

Ono što je najvažnije prilikom odabira i nabavke kućnog ljubimca je da pas i dete budu prilagođeni jedno drugome, ističu stručnjaci.

Izvor: new-instinct.com

Pročitajte još:

Pas trčao 125 kilometara uz maratonca i našao sebi dom

Životinje i bebe (VIDEO)

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *