BBC

Pas trčao 125 kilometara uz maratonca i našao sebi dom

Dion Lenard iz Škotske nedavno je pronašao partnera za trčanje kada je prolazio kroz pustinju Gobi. Dionu se tokom maratona, dugog 125 kilometara, pridružio mali, napušteni pas koji je odbijao da zastane i napusti maratonca, iako je temperatura u nekim momentima bila 52 stepena.

Reč je o keruši koja je Diona upoznala na samom startu a onda krenula za njim i nadalje odbijala da stane. U početku je trčala sa svim trkačima, a onda je odlučila da se zbliži samo da Dionom i nije ga napuštala.

„Kada smo krenuli kroz Gobi, primetio sam žućkastu pufnu kako trči pored mene. Bila je sve vreme uz moje noge, a kada sam se vratio do svog šatora prvog dana trke, zavukla se unutra i legla pored mene. U tom trenutku shvatio sam da je veza između nas već stvorena i da sada ne smem da je ostavim“, otkrio je 41-godišnji Lenard.

Keruša, koja je dobila ime Gobi, impresionirala je učesnike maratona svojom izdržljivošću i snagom, ali i pažnjom koju je poklanjala Dionu.

„Postala je maskota trke. Ne laje, ne grize, ne žvaće stvari, nije zahtevna. Jednostavno, predivna je“.

Tokom maratona, Dion je nosio Gobi na ramenima kada bi prelazili preko nepristupačnih terena. Uvek je nosio dodatnu količinu vode i hrane kako bi i ona imala čime da se osveži i nahrani. Nakon što je trku završio sa srebrnom medaljom, Dion je odlučio da Gobi mora povesti sa sobom u Škotsku.

„Četvrtog i petog dana trke insistirao sam da Gobi sačeka na cilju, da ne trči sa mnom. Tada sam znao da ću je povesti sa sobom u Škotsku i nisam želeo da je umaram pred put. Nedostajala mi je, ali znao sam da me čeka na cilju“, ističe Dion.

Nije odmah poveo Gobi sa sobom u domovinu zbog strogih zakona o transportu životinja između Azije i Evrope, ali nije odustajao. Pokrenuo je onlajn kampanju za prikupljanje sredstava kojim će pokriti plaćanje transporta i papirologije kojom će Gobi biti omogućeno da dođe u Evropu. Ona za sada boravi kod Dionovog dobrog prijatelja i menadžera trke u kojoj je učestvovao, koji će je paziti dok se proces preseljenja ne završi.

Izvor: RTS

Pročitajte još:

Belka i Strelka: Psi koji su leteli u Kosmos posle Lajke (VIDEO)

Psi pate od depresije kada ostanu sami (VIDEO)

Zašto mačke toliko spavaju
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *