14100337_944079852385532_365316359427148079_n

Zlostavljani konjić iz Jagodine smešten u azil

Pre nepune dve godine, snimci iznemoglog i pretučenog konja koji je kolabirao na ulici u Jagodini, doveli su do toga da konj bude oduzet od svog okrutnog vlasnika. Lokalne NVO su se nadale zatvorskoj kazni, ali se zlostavljač nažalost izvukao uz uslovnu. Konj je vraćen vlasniku, koji ga je dao u zakup zlostavljaču. U to vreme nije bilo mesta gde bi konj mogao biti smešten na duže i nije bilo drugog izbora osim da bude vraćen u ruke onoga od koga je morao biti zauvek oduzet. Niko ne zna šta je na kraju bilo sa ovim konjem i gde je on sada.
Pre nekoliko dana, isti čovek viđen je kako zlostavlja mladog konja od nepunih godinu dana (naša je procena da je starosti oko 7 meseci). Postoje fotografije i video snimci na kojima se vidi kako ga jaše kroz grad, što je sve dovelo do toga da je jadno stvorenje palo iscrpljeno i nije moglo da ustane. Ovo ždrebe je premlado da bude jahano, posebno od strane nekoga ko je verovatno teži od njega samog. Čim je vest stigla do nas, kontaktirali smo relevantne aktere i bacili se u akciju. Ovoga puta stvari su drugačije. Iako finansijskih sredstava gotovo i nemamo više i borimo se svakodnevno da brinemo o konjima koji su već u azilu, znali smo da ne možemo okrenuti glavu. Danas smo imali sastanak sa zvaničnicima u Jagodini i dogovor je postignut: zlostavljano ždrebe će doći u naš azil gde će biti na sigurnom, a kada dođe vreme, tražićemo za njega trajni dom u kome će biti voljen i pažen, nakon ovako teškog početka života. Bio je vezivan žicom i nosi ožiljke koji to dokazuju. Ožiljke iznad kopita i posekotine na butinama od udaraca koje je dobijao, umesto dodira pažnje i ljubavi. I dok mu ne nađemo dom u kome će mu to biti pruženo, mi ćemo mu obezbediti sve što mu je potrebno. Nakon svega što je prošao u svom kratkom životu, zaslužuje sreću i sigurnost i naš azil će mu to pružiti. Sada mu je potrebna vakcinacija, medicinska nega i, naravno, hrana. Svi ovi troškovi biće pokriveni od strane zvaničnika Jagodine, čime smo veoma prijatno iznenađeni i impresionirani!
Ali uprkos tome, i dalje ostaju potrebe drugih spašenih konja u azilu, za koje nam je neophodna pomoć i molimo vas da nam pomognete da brinemo o njima! Potrebna nam je vaša pomoć da ih sve obezbedimo i ako nam ne možete pomoći donacijom ovoga puta, molimo vas da šerujete ovaj post. Organizujte malu fandrejzing akciju. Uključite se!
A mi se nadamo da će zlostavljač ovoga puta biti kažnjen kako zaslužuje. Tražićemo više od uslovne kazne i bićemo u kontaktu sa nekoliko drugih organizacija koje imaju više iskustva u tome i koje će nam pomoći da osiguramo da ovaj čovek više nikada ne povredi životinju!
Hteli bismo ovom prilikom da se zahvalimo veterinarskoj službi opštine Jagodina, pravnoj službi kabineta gradonačelnika i samom gradonačelniku na efikasnosti

Izvor: Azil za konje “Staro Brdo”

Pročitajte još:

Pronašla je 7 uspavanih konja i odmah uključila kameru: Sledi prizor koji niko ne propušta (VIDEO)

Policija predala krivičnu prijavu protiv zlostavljača konja

Građani protestvovali zbog ždrebeta: Ovo je reakcija policije
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *