pets-1582196_960_720

Ljubav prema kućnim ljubimcima jednaka je ljubavi prema deci

Ova pretpostavka sada je i naučno dokazana. Nedavno sprovedenim istraživanjem utvrđeno je da tokom posmatranja životinje, mozak čoveka deluje gotovo isto kao prilikom kontakta s detetom. Pročitajte kako su naučnici došli do tog zaključka.
Istraživanje je sprovedeno u bolnici u Massachusettsu, prilikom kog je posmatrano ponašanje 14 žena, koje su rodile najmanje jedno dete u dobi između dve i deset godina i čuvale pse više od dve godine.
Naime, dok je magnetna rezonanca beležila moždanu aktivnost, ženama su pokazivane fotografije njihove dece i njihovih pasa.
Istraživanjem se došlo do zaključka da delovi mozga, koji su povezani s emocijama, nagradama, vezama i socijalnim interakcijama, pokazuju aktivnost, dok su ispitanice gledale fotografije i svojih mališana i ljubimaca.
Kućni ljubimci zauzimaju posebno mesto u srcima i životima mnogih ljudi, a postoje i uverljivi dokazi iz kliničkih laboratorija, koji pokazuju da interakcija s ljubimcima može biti korisna za fizičko, socijalno i emocionalno blagostanje ljudi.
Ranija istraživanja otkrila su kako se nivo hormona, poput oksitocina, podiže nakon interakcije s kućnim ljubimcima.
Nove tehnologije snimanja mozga, omogućile su nam da razumemo neurobiološku bazu veze, što je vrlo uzbudljivo, otkrili su naučnici.
Izvor: Index.hr
Pročitajte još:Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *