Matilda's_acupuncture_session_(420946483)

I IGLICE MOGU DA BUDU LEK

Akupunktura, homeopatija ili terapija nisu „bajanje“. Zato treba posetiti veterinara – ne travara ili priučenog kostolomca

Iglicama umiruju reumu. Pupoljcima teraju depresiju. Deluje neverovatno jer alternativna veterina izlazi iz domena tradicionalnog lečenja. Ipak, varaju se oni koji misle da ne može da pomogne, kako ljudima – vrlo slično i psima. Nisu u pravu ni oni koji smatraju da je primenjuju samo sumnjivi nadrilekari. Ovakvo lečenje savetuju i obrazovani veterinari, pa je vrlo bitno samo obratiti se njima i ako želite da se okrenete alternativnoj veterini, a nikako ne tražiti pomoć od priučenih „stručnjaka“.

HOMEOPATIJA

Klasična medicina leči kontrastom, a homeopatija – sličnim. Ovako ovu alternativnu metodu lečenja objašnjava diplomirani veterinar Biljana Lepetić. Homeopatski lekovi kod životinja se mogu davati kod akutnih, hroničnih bolesti i, naravno, kao prva pomoć.

– Lečeći životinje veterinarskim lekovima, uvidela sam dosta nuspojava koje izazivaju medikamenti, pa tako i granicu tradicionalne medicine – kaže Lepetić. – Zato je homeopatija u ispravnoj primeni superiorniji način lečenja, jer doprinosi ozdravljenju postepeno. I kad ne može da izleči potpuno ljubimca, ona doprinosi da životinja bude u boljem balansu.

Bitno je znati da ovo nije instant terapija. Lekovi koje veterinari koji leče homeopatijom daju pacijentima ne mogu jednom da se popiju i reše stvar. Ovo je terapija koja se uzima i po nekoliko meseci.

– Dobra strana homeopatije jeste što ona može da leči sve bolesti – tvrdi veterinar Lepetić. – Jedino kad je nedelotvorna jeste kod pasa koji su prethodno bili podvrgnuti kortikosteroidima. U tom slučaju vlasnik mora da sačeka da se njegov ljubimac „očisti“ od lekova, pa tek onda da proba s altrernativnim lečenjem. Ono po čemu se homeopatija još razlikuje od klasičnog lečenja jeste što je homeopatskom medicinaru vrlo bitno psihičko stanje pacijenta, pa bio on i pas.

Homeopatskim tretmanima svojih pasa pre pribegavaju vlasnici koji i sami idu kod homeopate.

– Kad jednom pokušaju da se protiv simptoma bore istim simptomima, retko se vraćaju tradicionalnoj medicini – dodaje ona. – Životinje vrlo brzo reaguju na homeopatske preparate, tako da ta vrsta reaktivnosti potpuno poništava argument protivnika homeopatije da se radi o placebo efektu, koji može da utiče da se bolesnici koji dobiju lažni lek oporavljaju samo zato što znaju da uzimaju terapiju. Životinje ne poznaju placebo efekat i reaguju spontano.

Pored fizičkih smetnji i bolesti, homeopatija, tvrde veterinari, poboljšava i emotivno-mentalni sklop čovekovog vernog druga. Ona reguliše anksioznost, fobije, strahove ljubimca, ali i agresivnost prema ljudima i drugim životinjama.

– Mnogi dovedu svog psa na prilagođavanje na novu okolinu kod homeopate – kažu u veterinarskoj apoteci Pet 011. – Homeopatijom mogu da se reše sve frustracije koje nastaju usled spoljašnjih promena, stres uzrokovan putovanjem, naglim ostajanjem kod kuće bez nadzora i društva, usamljenost zbog gubitka druge životinje. Veoma je bitno da nam vlasnici daju punu anamnezu bolesti svojih ljubimaca jer se homeopatija interesuje za svaki deo života ljubimca. Svaki pas dobija drugačiju terapiju.

AKUPUNKTURA

I psi pate od reume. Kao i ljudi, što su stariji, ljubimci mogu da osete bolove u leđima, koji će im otežati kretanje, usporiti svaki pokret, a dotada omiljenu šetnju pretvoriti u – mučenje.

Umesto lekova koji omogućavaju samo odlaganje bola, alternativna veterina nudi rešenje i za ovu patnju čovekovog najboljeg prijatelja – akupunkturu. Ova stara kineska tehnika deluje tako što utiče na centralni nervni sistem. Ubadanjem tankih igala blokira se prenošenje signala bola i stimulišu se mozak i centralni nervni sistem da stvaraju više prirodnih analgetika, sredstava protiv bolova. Na taj način bol je umanjen i životinjama je mnogo lakše. Dokazano je da se pozitivne reakcije na tretman javljaju kod oko 80 odsto pacijenata.

Lečenje ubadanjem tankih iglica u kožu pasa u Srbiji se primenjuje kratko, više od pola decenije, ali veterinari tvrde, vrlo delotvorno.

PAS AK

– Terapija koja dolazi s Dalekog istoka je najdelotvornija za starije pse koji imaju već hronična oboljenja – kaže doktor veterinarske medicine Nikoleta Novak iz veterinarske ordinacije Novak. – Preporučujemo je vlasnicima čiji ljubimci pate od artritisa i reumatskih problema, zbog čega počinju otežano da se kreću. Ova terapija može da pomogne i kod kožnih oboljenja. Ipak, važno je znati, i to odmah govorimo svima koji dođu da se raspitaju o akupunkturi, da ona ne može potpuno da izleči problem, pogotovo jer su u pitanju bolesti za koje nema trajnog rešenja. Ipak, ljubimci će sigurno osetiti olakšanje.

Kao i kod ostalih alternativnih lečenja, bitno je strpljenje. Vlasnici ne treba da očekuju da će njihovom ljubimcu biti bolje posle samo jedne terapije čudotvornim iglicama.

– Potrebno je od tri do deset tretmana, u zavisnosti od toga koliko je problem akutan, kao i od starosti životinje – dodaje doktorka Novak. – Osnovni kurs traje od četiri do šest nedelja, a seansa se radi jednom nedeljno. Nakon mesec dana rezultati treba da budu vidljivi. Ne reaguje svaki pas isto na akupunkturu, pa treba slediti usputstva i o svemu se konsultovati s veterinarom.

Posle svakog narednog tretmana, efekti bi trebalo da traju duže, tako da vremenom ljubimcu neće biti potrebni u dužem vremenskom periodu.

FITOTERAPIJA

Mnogi veterinari su, uz klasičan lek, vlasnicima poslednjih godina prepisali i – eterična ulja i cvetne esencije. Ipak, čini se da aromaterapija u veterinarske redove u Srbiji ulazi „na mala vrata“ i sitnim koracima. Tako se, zasad, eterična ulja najčešće koriste u kozmetičke svrhe i za ličnu higijenu pasa, ali deluju i na kontrolu mirisa ljubimca, pogotovo onih koji žive u stanu.

DA LI DA SE PLAŠIM NEPOZNATOG LEČENЈA?

Da lečenje ne preraste u „bajanje“, svi stručnjaci alternarivne medicine slažu se u jednom – terapiju može da obavlja samo veterinar s diplomom. Tako, prema zakonima Evropske unije, akupunkturu životinja može da obavlja samo diplomirani stručnjak. Da bi se specijalizovao za oblast tradicionalne, kineske akupunkture, veterinari moraju da se posvete školovanju koje traje između četiri i pet godina.

Iako kod nas nije toliko rasprostranjena, u Zapadnoj Evropi se alternativna medicina, pa i veterina, jednako koriste kao i tradicionalna. O tome svedoči i činjenica da je ona deo zdravstvenog osiguranja, kako za ljude, tako i za pse.

AKUPUNKTURA POTREBNIJA OD ŠIŠANJA

Mada je alternativna medicina nastala na drugom kraju zemljine kugle, na Dalekom istoku, potrošačka kultura Sjedinjenih Američkih Država potpuno je obuzeta njome poslednjih godina. Tako američki vlasnici pasa za nekonvencionalne opcije u lečenju ljubimaca odvajaju godišnje 12,5 milijardi dolara.

Poređenja radi, na druge usluge poput šišanja pasa i drugih vidova sređivanja, kao i pansiona i hotela za ljubimce ili njihovog „bebisitovanja“ daju tri puta manje novca.

IGLICE DELUJU UMIRUJUĆE

Pre nego što reše da probaju s akupunkturom, vlasnici često strepe da će njihov ljubimac osećati bol od starokineskih iglica po celom telu. Ipak, stručnjaci tvrde da većina životinja akupunkturu prihvata veoma dobro, pa čak postaju opuštene i pospane za vreme tretmana.

– Kao i kod ljudi, iglice koje se koriste za akupunkturu životinja veoma su tanke, deset puta tanje od onih koje se koriste za injekcije i gotovo da se ne osete – objašnjava doktorka Novak. – Oko 90 odsto životinja ih i ne oseti, uopšte ne raguju na ubod. Nije uobičajeno da se psi sediraju. Dešava se da se životinje uplaše od igle, ali čim počnemo tretman, one se brzo opuštaju. Nije redak slučaj da su ljubimci posle seanse pospani. Vlasnici treba da znaju da je ovo dobar efekat. Znači da terapija deluje.

Novak dodaje da ko se plaši da će tretman možda biti bolan, može da pogleda neku od seansi tuđeg psa.

ŠTETNI EFEKTI

Istraživanja homeopatije kod pasa u svetu pokazuju da postoje i štetni efekti ovog lečenja. U organizam ljubimca se zapravo unose toksične, štetne materije, koje treba da unište iste takve u telu životinje. Ipak, studije su pokazale da kod pacijenata koji su lečeni homeopatijom postoji nizak procenat toksičnih materija koje se zadržavaju.

Veterinari ipak upozoravaju da može da dođe do prolaznog pogoršanja simptoma koji treba da se leče ili do kratke „krize“. Treba znati da je ovo stanje trenutno i da je znak da tek predstoji poboljšanje.

 

TRI NAČINA NA KOJI PSI REAGUJU NA AKUPUNKTURU I ŠTA TREBA URADITI:

  1. U početku pas može da deluje ukočenije ili slabije pokretno. Ovo može samo da znači da je doza akupunkture bila prevelika, ali ovakva reakcija nam ujedno pokazuje da će ova životinja reagovati na terapiju. Posle dan ili dva biće bolje, i trebalo bi da psu bude bolje nego ranije. Potrebno je da veterinaru saopštite ako je do ovakve reakcije došlo, da bi znao kako da sledeći put bolje prilagodi tretman vašem ljubimcu.
  2. Moguće je da vlasnici ne primete nikakvu reakciju ili promenu. Ovo je uvek razočaravajuće za vlasnika, ali ne mora da znači da ljubimac nije reagovao, možda je samo potrebno više od jednog tretmana da bi se promena primetila ili je poboljšanje bilo toliko blago da nije ni primećeno.
  3. Poboljšanje se obično primećuje u okviru tri dana posle tretmana. Simptomi koji se leče mogu da se vrate pre sledećeg tretmana, ali to je normalno. Posle svakog narednog tretmana efekti bi trebalo da traju duže, tako da posle određenog vremena ljubimcu tretmani neće biti potrebni u dužem vremenskom periodu.

ŠTA SVE LEČI HOMEOPATIJA:

Alergije, opadanje dlake, reakcije na ubode, anksioznost, artritis, probleme s bubrezima, bradavice, bolove kod fraktura, povrede nerava, dehidrataciju, gojaznost, gliste, hemoroide, inkontinencije – nevoljno umokravanje, slabljenje imuniteta, promene zuba, hronični kašalj, kožne infekcije, akne i ekceme, mučninu, nesanice, oticanje, opekotine, reumatske bolove, spazme, strahove, šugu, sunčanicu, tumore, ujede inspekata…
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *