mali pas

Zašto pas trese nogom dok ga češkate po stomaku?

Svako ko je ikada mazio psa po stomaku sigurno je primetio kako njegove zadnje noge počnu da “trče”. Da li ste se ikada zapitali zašto je to tako? Prenosimo vam odgovor stručnjaka…

Najopširniji odgovor je – evolucija! Naime, psi mašu zadnjim nogama kada im milujemo stomak i to ne mogu da kontrolišu. Stručnjaci za ponašanje pasa kažu da je u pitanju nesvesni refleks…

“Na primer, ako dodirnete vruć šporet, čak i pre nego što vaš mozak shvati da je u pitanju nešto bolno, kičmena moždina je to već primetila i poslala signal koji uzrokuje refleksno pomeranje ruke. Kada biste morali da čekate da mozak shvati da ste u opasnosti, to kašnjenje moglo bi da izazove ozbiljnu povredu ili smrt”, kaže veterinar, doktor Lor Haug.

Kod pasa je češanje i osećaj da ga nešto golica znak da je opasni parazit ili buva tu, pa je s vremenom nastao refleks koji bi trebalo da otera napasnika.

Taj refleks je toliko prirodan da ga veterinari mogu koristiti za dijagnostiku neuroloških problema – poput udarca gumenim čekićem u ljudsko koleno.

Izvor: zivotinje.rs

Pročitajte još:

Jagodinci organizuju protest ispred policije zbog zlostavljanja ždrebeta

Zašto su psi toliko srećni kada nas vide?!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *