slatke mace

5 najčešćih grešaka vlasnika maca

Kao vlasnici mačaka svi želimo da nam budu zdrave i srećne. Ipak, nekada zanemarujemo neke važne aspekte njihovih života.

1. Problemi sa kutijom s peskom

“Moja mačka ne koristi kutiju s peskom” jedna od najčešćih žalbi vlasnika. Zbog ovog problema često se događa da mačke budu napuštene. Međutim, mačke vrlo često prestanu da koristiti kutiju baš zbog grešaka svojih vlasnika: ako se kutija s peskom ne čisti dovoljno često, nije dovoljno velika, nalazi se na neodgovarajućem mestu; ako mačka mora da deli kutiju s drugom mačkom ili joj se jednostavno ne sviđa.

2. Ljutite se na mačku zato što grebe nameštaj?

Vaša maca grebe nameštaj i ostale stvari verojatno zato što joj niste obezbedili grebalicu ili nešto što zapravo sme da grebe. Mačka to ne radi zato što je ljuta ili joj se ne sviđa vaš nameštaj, već zato što je to u njenoj prirodi. Obezbedite joj površinu za grebanje i nemojte se ljutiti!

3. Puštate mačku napolje bez nadzora?

Ako vaša mačka voli da šeta bez vašeg nadzora, postoji rizik da doživi traumu ili se zarazi nekom bolešću. Ako mačka živi u stanu ili kući, neka uvek bude pod prismotrom kada je u šetnji.

4. Neprimereno postupanje

Mnoge mačke vole da se valjaju na leđima pokazujući stomačić, ali retko koja uživa u tome da se po trbuhu i mazi. Takođe, nikada nemojte podsticati mačku da vas ogrebe ili ugrize, čak ni u igri. Umesto toga, nabavite joj igračku sa kojom to sme da radi.

5. Konsultovanje interneta umesto veterinara

Na pouzdanim izvorima na internetu možete pronaći brojne informacije o simptomima i bolestima ljubimaca. Međutim, ako je vaša mačka u nevolji ili povređena, ne gubite dragoceno vreme na internetu – odvedite je odmah kod veterinara.

Izvor: B92.net

Pročitajte još:

Zašto mačka ujeda dok je mazimo?

Zašto pas trese nogom dok ga češkate po stomaku?

Šta rasa pasa govori o njihovim vlasnicima (VIDEO)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *