Pixabay

Delfini pamte svoje stare prijatelje bolje od ljudi

Delfini pamte svoje stare prijatelje bolje od ljudi

Kažu da slonovi nikada ne zaboravljaju, ali naučnici ističu kako delfini imaju najduže društveno pamćenje.

Delfini prepoznaju glas starog prijatelja iako su bili razdvojeni 20 godina, tvrdi se u novoj studiji.

Ovi sisari možda i bolje pamte zvižduke jedni drugih nego što ljudi pamte lica, tvrde američki istraživači. Ljudska lica stare i menjaju se, a zvuci koje proizvode delfini ostaju nepromenjeni decenijama.

“To nam pokazuje da je kognitivno delovanje životinja na nivou vrlo sličnom ljudskom društvenom pamćenju”, rekao je istraživač Jason Bruck sa Univerziteta Chicago.

Prethodne studije pokazale su da svaki delfin razvija vlastiti zvižduk, koji je poput imena za te životinje u vrlo ranoj fazi života.

Bruckov tim je istražio 53 zarobljena delfina u šest različitih ustanova. Zamenili su životinje i sačuvali snimke stare decenijama, napravljene u sklopu uzgojnog programa.

Naučnici su puštali snimljene zvižduke delfina koji su nekada živeli zajedno. Prema reakcijama delfina moguće je bilo utvrditi kada su čuli zvuk delfina koji je nekada bio s njima.

“Delfini se brzo umore slušajući zvuke delfina koje ne poznaju. Ali kada čuju zvuk onog kojeg poznaju oni se približe zvučnicima i počnu ispuštati zvukove”, rekao je Bruck.

Delfini su reagovali na zvuke prijatelja koje nisu videli decenijama, jer su ih prepozali.

To je pokazano i na primeru delfina Allie i Bailey, koji su nekada živeli zajedno u Dolphin Connectionu na Floridi. Nisu se videli 26 godina, a Bailey je prepoznala snimak zvižduka drugog delfina.

Izvor: Klix.ba

Pročitajte još:

Konj spasio devojčicu! (VIDEO)

Jezivo: Ponovo zlostavljan konj u Jagodini!

Neodoljivi su: “Kriv sam ” (VIDEO)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *