Dva psa

Želite još jednog psa: Razmislite o ovome!

Radost koju psi donose u naše domove prosto je neprocenljiva, zbog čega je često teško odupreti se ideji udomljavanja drugog psa. Međutim, pre nego što se odlučite na taj korak, postoje neke stvari koje treba razmotriti. Ovih pet saveta pomoći će vam da procenite da li ste spremni da još jednom psu pružite dom…

Proverite da li vaš pas je adekvatno istreniran

Ako već živite sa psom koji ima neke loše navike, kao što je na primer iskopavanje rupa i cveća u dvorištu, verovatno će i novi usvojiti isto neželjeno ponašanje. Dakle, ako vaš pas često zadirkuje druge pse tokom šetnje, neprekidno laje ili grize cipele i nameštaj, radite na njegovoj dresuri i korigovanju ponašanja pre nego što u dom stigne novi pas. U suprotnom, imaćete dupli posao i dva neposlušna psa.

Rasporedite vreme i resurse za novog psa

Pre nego što u vaš dom stigne novi pas, dobro razmislite da li ćete moći da ulažete dovoljno vremena, ali i novca za hranu i opremu – ogrlice, povoce, kao i iznenadne posete veterinaru. Postoji još jedan podjednako važan izdatak na koji morate biti spremni, a to je vreme za održavanje nege, dresuru i šetnju.

Drugi pas neće izlečiti anksioznost od razdvajanja

Ako vaš pas ima poremećaj zvani anksioznost od razdvajanja, prisustvo druge životinje u kući verovatno neće olakšati patnju koju pas doživljava za vreme razdvajanja. Ako pas pati od ovog problema, važno je potražiti pomoć veterinara ili osobe stručne za ponašanje pasa.

Stariji pas i bučno štene se možda neće slagati

Ako imate starijeg psa, pripreme se na to da može postati razdražljivi i eventualno agresivan prema novom štenetu u pokušaju da se uspostave granice. Situaciju dodatno komplikuje činjenica da je većina štenaca “gladno” za pažnjom. Ako ozbiljno razmišljate o uparivanju starijeg psa i šteneta ponude mu obilje mogućnosti za interakciju i igru sa drugim psima izvan kuće. Kako biste pomogli svom starijem psu da se bolje prilagodi novoj situaciji, obezbedite mu dovoljno mesta gde se može bezbedno povući kada mu je potreban odmor od šteneta. I ne zaboravite da je i njemu potrebna sva ljubav i pažnja koju možete pružiti.

Važno je da novi i stari pas budu kompatibilni

Kako biste umanjili rizik od izbijanja tuče, opredeliti za psa različite visine težine i starosti za razliku od psa kojeg već čuvate. Iako velike razlike u starosti ili veličini ne mogu baš biti najbolji par, male razlike mogu biti zapravo. Naime, psi ne osećaju toliko potrebu da se takmiče ako nisu na “istom nivou”. Na primer, dvogodišnji i četvorogodišnji pas, sa sličnim nivoima aktivnosti i mala razlika u visini i težini, mogu se savršeno slagati.

Prilikom razmatranja ideje da nabavite novog psa, uzmite u obzir naše savete. Jer najvažnije je biti odgovoran vlasnik!

Izvor: Zivotinje.rs , B92.net
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *