devojka sa psom

Psi nas vole i vide kao svoju porodicu!

 

Psi nas vole! U ovoj tvrdnji nema ničeg neobičnog, bar za one koji u svojim domovima imaju kućne ljubimce. Oni to pokazuju i dokazuju svakodnevno – maze se, obraduju nam se svaki put iznova i iznova, pokazuju to pogledom, osmehom, mahanjem repom,.. Ukoliko ste bar jednom u životu voleli jednog psa, sigurno ste se pitali: Koliko mene moj pas voli?

Naučnici sa „Emory University“ su upravo krenuli od tvrdnje: Psi nas vole, a sada da vidimo i koliko! Pokušali su da razumeju ljudsko-pseći odnos na dubljem nivou i da nam daju što više odgovora na ovu temu!

Njihovi dokazi kažu da ne da nam psi samo uzvraćaju ljubav, nego nas i vide kao svoju porodicu. Dokazali su da se psi oslanjaju više na ljude više nego što to rade sa svojom vrstom.

Polazeći od činjenice da psi razumeju svet kroz nos, naučnici su sproveli istraživanje o obradi mirisa u mozgu pasa. Trenirali su pse da budu izuzetno mirni kako bi uspeli da urade snimak psećeg mozga magnetnom rezonancom, dok su im istovremeno predstavljali poznate i nepoznate mirise. Ono što su otkrili je – kada pas oseti miris svog vlasnika, centri u njegovom mozgu se „zapale kao vatromet“. Jako precizno filtriraju mirise, a prioritet su im mirisi vlasnika!

Vodeći autor ovog istraživanja, Atila Andics rekao je:

– Veoma je interesantno da razumemo „alat“ koji pomaže tako uspešnu vokalnu komunikaciju između dve vrste. Nije nam trebalo istraživanje da vidimo da komunikacija između pasa i ljudi funkcioniše, ali bez nje, mi nismo razumeli zašto.

Naučnici su potvrdili da su psi jedine vrste koje kada su uplašeni, zabrinuti ili uznemireni, trče svojim vlasnicim tražeći udobnost i sigurnost, kao i deca. Oni su takođe jedine vrste koje traže kontakt očima sa svojim vlasnicima.

Dakle, jasno je Psi nas vole i gledaju kao svoju porodicu. Mislimo,.. ako ste se to ikada i pitali.

Izvor: Petface

Pročitajte još:

Fotografija unakaženog psa ili neslana šala

Spisak biljaka opasnih po zdravlje vašeg psa!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *