pixabay

Nemački ovčar i njegove karakteristike

Nemački ovčar (nem. Deutscher Schäferhund) je rasa pasa selektovana i odgajana za čuvanje stoke prevashodno ovaca. Nemački ovčar je vrsta pasa iz FCI grupe 1 (pastirski psi i psi terači stoke (osim Švajcarskih pastirskih rasa).

Karakteristike
Opšti izgled
Nemački ovčar je srednje veliki, blago izdužen, snažan i dobro mišićav, kosti suve i celokupna građa je čvrsta.
Važne mere
Visina grebena kod mužjaka iznosi od 60-65cm, a kod ženki 55-60 cm. dužina trupa prelazi visinu grebena za oko 10-15%
Karakter
Nemački ovčar gledano sa karakterne strane, treba da bude smiren, nervno stabilan, siguran u sebe, miran, oprezan i vodljiv. Nemački ovčar mora da poseduje hrabrost, borbenost i oštrinu da bi bio pogodan za raznovrsnu upotrebu posebno kao pratilac, stražar i zaštitnik.

pixabay

pixabay

Glava psa
Glava je klinastog oblika, u skladu sa veličinom tela (duga oko 40% visine grebena), ali da ne bude gruba ili izdužena. U celokupnoj pojavi treba da deluje suvo, a između ušiju je umereno široka. Čelo je, gledano spreda i sa strane malo zaobljeno bez ili sa slabo izraženom čeonom brazdom. Gornji deo glave čini 50% dužine glave. Odozgo gledano, ide od ušiju ka nosu, postepeno i ravnomerno se sužava sa kosim, ali ne oštro izraženim stopom u klinasto formiran nosnik. Gornja i donja vilica su snažno razvijene. Nosnik je prav, udubljenja ili ispučenja nisu poželjna. Usne su zategnute, dobro priljubljene i tamne boje.
Zubi
Zubalo mora da bude zdravo, snažno i potpuno (42 zuba po zubnoj formuli). Nemački ovčar ima kalazasto zubalo tj. sekutići moraju makazasto da se dodiruju pri čemu sekutići donje vilice (vrhom prednje strane) dodiruju sekutiće gornje vilice (unutrašnju stranu). Teške mane su predgriz, podgriz, kleštasto zubalo, kao i palisadno zubalo (veći razmak među zubima). Vilice moraju biti snažno razvijene da bi zubi bili duboko usađeno.
Oči
Oči su srednje veličine, bademastog oblika, malo koso postavljene i nisu buljave. Boja očiju treba da bude što tamnija, a svetle, blještave oči nisu poželjne pošto kvare utisak o psu.
Uši
Nemački ovčar ima uši uspravno nošene, srednje veličine, paralelne, nisu uvrnute na unutra, vrhovi su špicasti, a školjke napred okrenute. Klempave i oborene nisu dozvoljene. U pokretu ili pri mirovanju unazad nošene uši nisu greška.
Vrat
Jak, sa dobro razvijenim mišićima, bez fanona. Ugao prema horizontali iznosi 45 stepeni.
Trup
Gornja linija se proteže od početka vrata, preko dobro formiranog grebena, zatim preko horizontalnih blago padajućih leđa do blago padajućih sapi bez vidljivog prekida. Leđa su čvrsta, snažna i mišićava. Slabinski deo širok, jak i mišićav. Sapi treba da su duge i blago padajuće (oko 23 stepena prema horizontali) i da bez prekida gornje linije povezuju repni deo.
Grudi
Umerene širine, donji deo grudi što je moguće duži i izraženiji. Dubina grudi treba da iznosi 45-48% visine grebena.
Rebra
Blago su ispupčena. Bačvast grudni koš je teška mana, kao i suviše ravan.
Rep
Doseže najmanje do skočnog zgloba i prelazi sredinu zadnjeg došaplja. Donja strana je nešto više odlakana, nošen u blagom luku na dole, u pokretu nošen nešto više ali ne iznad leđne linije. Operativne korekcije nisu dozvoljene.

schafer-dog-935979_960_720
Prednje noge
Gledano sa svih strana su prave a gledano odnapred apsolutno su paralelne. Plećka i nadlkatica su iste dužine i jakom muskulaturnom su pričvršćene za trup. Ugao koji zaklapaju plećka u nadlaktice iznosi 90, a uobičajeno 110 stpeni. Laktovi ne smeju biti isutreni ili uvučeni ni pri stajanju ni u pokretu. Podlaktice su prave i paralelne, suve i mišićave. prednje došaplje ima dužinu oko 1/3 podlaktice i zaklapa sa njom ugao do oko 20-22 stepena. Isuviše koso dostavljeno prednje došaplje kao i strmo prednje došaplje utiču na primenu i izdržljivost.
Zadnje noge
Položene su blago unazad, pri čemu se gledano od zadi paralelne. Butna kost i potkolenica su otprilike iste dužine i grade ugao od oko 120 stepeni, a butine su snažne i mišićave. Skočni zglobovi su snažni i čvrsti, a zadnje došaplje stoji vertikalno ispod skočnog zgloba.
Koža
Slobodno naleže, ali pri tom ne stvara nabore
Dlaka
Korektna je oštra dlaka sa razvijenom poddlakom. Pokrovna dlaka treba da bude štu gušća, prava i dobro polegla uz telo. Na glavi uključujući i unutršnjost ušiju, prednjoj strani nogu šapama, kao i prsitma dlaka je kratka. Na vratu je nešto duža u gušća. Na zadnjim stranama prednjih i zadnjih nogu, sve do došaplja ili skočnog zgloba dlaka se produžava, a sa zadnje strane butine stvara gaćice.
Boja
Crna sa kestenjastim, smeđim, žutim do svetlosivim oznakam,crno siv, siv sa tamnijim oznakama, sedlom i maskom. Neprimetne male bele oznake na prsima kao i svetle unutrašnje strane nogu, dopuštene su ali nisu poželjne. Nosna pečurka je uvek tamna. Psi sa slabom maskom, izrazitom svetlim očima, svetlim oznakama na prsima i unutršnjim delovima nogu, sa beličastim noktima i crvenim vrhom repa ili ispranih boja ocenjuju se kao slabo pigmentisani. Podlaka poseduje slab sivi ton. Bela boja nije dozvonjena.
Mane
Svako odstupanje od navedenih tačaka u standardu, mora se smatrati greškom.,čija ocena mora biti u pravlinom odnosu sa stepenom odstupanja.

Izvor: Opusteno.rs

Pročitajte još:

Psi nas vole i vide kao svoju porodicu!

Fotografija unakaženog psa ili neslana šala
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *