pas u parku

Sve o psima i njihovim strahovima

Strah je stanje ugroženosti, svesno ili nesvesno, od poznatog ili nepoznatog uzroka…

Fobije su ukorenjeni strahovi, najčešće prekomerni i neosnovani, koji se uvek pojavljuju zajedno sa očekivanom situacijom ili bićem. Kako ljudi, tako i psi kada se uplaše, nađu se u večitoj dilemi – pobeći glavom bez obzira ili se suočiti sa strahom?

Anksioznost se od straha razlikuje po nepoznatom izazivaču stanja uplašenosti i stalnom očekivanju da se desi nešto loše. Panika je intenzivniji strah, koji psa stavlja u stanje u kome se reaguje bez mnogo razmišljanja, već se sve svodi na parolu “bori se ili beži”.

Nedavna studija pokazala je da čak 20% životinja, osim separacione anksioznosti i zaštitničke agresivnosti, pokazuje još neke simptome koji se vezuju za prethodno navedene oblike strahova.

Separaciona anksioznost je posledica naprasnog i preranog odvajanja šteneta od majke, pa ono može izrasti u psa koji, na primer, teško prihvata činjenicu da ostaje sam u kući.

Faktori koji utiču na pojavu strahova su:

GENETSKI FAKTORI: Postoji tvrdnja da bar jedno štene iz legla ima problem vezan za strah. U zavisnosti od rase, daljeg vaspitanja životinje i iskustva, intenzitet straha varira.

RANA TRAUMATIČNA ISKUSTVA: Strah kao posledica traumatičnog događaja koji se desio u detinjstvu. Na primer, ukoliko je štene poraslo u kući u kojoj su ga deca maltretirala, veća je verovatnoća da deci neće biti privržen ili da će na njih režati, lajati ili se samo tresti. Naravno, uz trud, ovaj strah se može ublažiti ili potpuno eliminisati.

NAUČENA STIMULACIJA STRAHA: Ako se nekoliko puta uplašio grmljavine i vlasnik ga je tokom nevremena grlio i mazio, pas će vremenom kada grmi “odglumiti” da ga je strah kako bi dobio svoju dozu nežnosti.

USKRAĆENA ISKUSTVA: Pas koji kao mali i tokom sazrevanja nije provodio vreme sa drugim životinjama ima veći potencijal da bude asocijalan kada izraste u odraslog psa. Takođe, ako nije iskusio voznju automobilom kao štene, “pod stare dane” ona će mu posebno teško pasti.

Da je životinja uplašena nije teško prepoznati, ali ipak ćemo navesti nekoliko pokazatelja kako biste mogli da utvrdite da li je baš vaš pas “plašljivica”: unezveren pogled, drhtanje, uši vidno oborene na dole, nakostrešena dlaka, leđa savijena u luk, rep između nogu, cviljenje, sakrivanje iza nameštaja ili nogu vlasnika…

Izvor: Zivotinje.rs , B92.net

Pročitajte još:

Preslatko: Štene uči da donese novine (VIDEO)

Davila se ali nije htela da ostavi svog psa (VIDEO)

Istinita priča o psu sa Tajlanda koja će vam slomiti srce (VIDEO)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *