Štene

Šta treba da znate da se nabavka šteneta ne pretvori u razočarenje!

Kad su mi dve devojčice (čiji je otac inače lovac) s ponosom donele na vakcinaciju svoje štene od nepunih dva meseca starosti, bio sam pomao začuđen. Iako se mališa nije ni video u njihovom naručju, izbor rase mi je bio veoma neobičan. Prelepe okrugle oči i telo veličine omanje igračke, zajedno sa dve nasmejane i presrećne devojčice, odavalo je idiličnu sliku. Postojao je samo jedan problem: štene je bilo rase nemački lovački terijer, dakle sve sem malog umiljatog kućnog ljubimca koga bi dve curice mogle da nose unaokolo, stavljaju mu mašnice i igraju se s njim kao s lutkom.
U stvari, ceo problem je napravio njihov otac koji je znao šta uzima, ali je morao da reši dva problema: da sebi nabavi lovca (pravog predatora u džepnom izdanju) i kucu za svoje kćerke. “Prevara” je bila u tome što je znao da za nekoliko meseci ljubav mora da nestane, jer ni jedna ni druga strana nisu mogle da se podnose na duži rok. Devojke jednostavno nisu mogle da izgrade nežan odnos sa “ubicom”, a za njega su one bile i suviše meke da bi mogao da ih poštuje. I, tako je na kraju tata dobio šta je hteo, s tim da ne znam da li je kasnije morao da se iskupi za svoje mahinacije.

Terijeri su zasigurno grupacija koja, zbog svog karaktera, ne voli mnogo početnike. Osim vestija, škotskog terijera i možda još jedne ili dve rase, sve ostalo ima terijerski karakter koji podrazumeva jednog vlasnika čvrstog karaktera sa iskustvom u “kroćenju zveri”. U stvari, nemam nijednu primedbu kad su ove rase u pitanju, ali one jednostavno nisu za ljude koji nemaju iskustvo sa psima. Zato, ako volite terijere, prvo u školu, pa onda u kupovinu!

Druga FCI grupa je šaroliko društvo koje je nenadano dospelo u isti koš, ali ovog puta pominjemo samo najpopularnije.

Rotvajler je izuzetan pas. Jak je, uporan, izuzetne ličnosti, pravi izbor za osobu od akcije, ali nikako za početnika. To je pas koji traži jakog čoveka kako fizički, tako i psihički, i naravno, iskusnog u radu sa psima. Ne prašta slabost, a slabošću se smatra kad njegova volja nadjača vašu. Ako niste spremni, a niste sigurno ako nemate iskustva, preuzima vlast, a onda se stvari komplikuju. Da ne pričamo o tome kako mu je neophodno mnogo prostora za istrčavanje i trošenje, jer je prepun energije.

Doberman je u svetu pasa nešto poput Apolona kod ljudi. Fenomenalno je građen, ima odlično držanje i sjajan karakter. Međutim, koliko god da je jak i čvrstog karaktera, ume da bude veoma vezan za svoju porodicu, tako da bi možda i mogao da bude u tekstu u prošlom broju “Zova”. Sve bi to bilo pod uslovom da je vlasnik jakog karaktera pa je, iako pravi greške, sposoban da ovog psa pogleda u oči i suoči se u borbi za alfa poziciju.

Bokser je druga priča. To je dobrica koji može da vas povredi samo zato što je u datom trenutku toliko srećan i ne ume da koristi mozak. Jak, veliki i snažan, ostavlja lep utisak, ali ukoliko je nevaspitan, predstavlja pravu noćnu moru. Skakanje, lizanje, vučenje i zatezanje povodnika samo su deo njegovog repertoara. Neiskusni to pripisuju dečijim bolestima, ali naravno da greše. Takve greške pas koristi kasnije da bi vladao, ili radio ono što hoće, a vlasnika može samo da – boli glava. Osim toga, prilično balavi zbog građe glave, tako da i za to treba imati stomak. Naravno, oni koji su već imali psa, već su se i navikli, pa lakše podnose.
Dogo argentino je predivan kao štene i prosto vas mami da ga kupite. Da se razumemo, pas je odličan i rado ga preporučujem svakom ko zna sa psima. Jak karakter, snažan, lepog izgleda, dušu je dao da izađete u društvo i dobro se osećate. Ali, ako ste početnik, jurićete za njim ulicama, ili će vas vući u potrazi za uzbuđenjem.

Kane korso je sve popularniji i interesantniji i – veliki promašaj za početnike. O njemu važi sve što i za rasu dogo argentino. Razlika je samo u boji, a karakteri su im slični.

Većina rasa u ovoj grupi predstavlja sličan problem, ali ako ne poslušate i pored upozorenja da se prvi put ne prevarite, onda srećno! Bitno je samo da ne popustite i ne posustanete.
Ako se u izboru nađu i ostale grupe, možete naleteti i na jazavičare. Iako veličinom odgovaraju držanju u stanu i ne mogu da pobegnu brzo kad nešto utuve sebi u glavu, veoma su tvrdoglavi, tako da to u potpunosti potire njihovu nežnu spoljašnjost. Ovo je svojeglava rasa koja nikog ne uvažava. Psi sa tako jakim egom trebalo je da budu veći rastom, ali je to njima očigledno nebitno s obzirom na snagu karaktera.

Ovo važi i za basete, mada se mora priznati da su neodoljivi sa onim velikim tužnim očima i još većim mesnatim ušima. Ali, to svakako nije pas koji želi da živi kao kućni. Rođen je da koristi svoj nos u prirodi i to radi fenomenalno. Sve ostalo je kazna za njega, a bogami i za vlasnika koji mu to nije priuštio.

Koker španijel je pas zbog kojeg se početnici veoma prevare u proceni. Neodoljivog izgleda, a tako nezgodnog karaktera. Ko god da ga pogleda, poželi da ima tako nešto u kući, kako bi ga okačio na zid ili stavio na sto kao prelepu igračku. Međutim, ovo nije igračka. To je prgav pas, često svađalački nastrojen, naročito ako ne oseti čvrstu ruku gazde od samog starta. Neretko se u porodici dešava da koker komanduje i drži celu kuću u strahu. Zna se gde leži, ne dira se kad spava, kad jede, vodi se u šetnju kad on hoće i tome slično. Povoljna okolnost je u tome što nije glup i odmalena shvata gde mu je mesto ukoliko mu se to odmah pokaže. Međutim, vlasnici bez iskustva to obično ne umeju, jer ih preplavi sažaljenje kada pogledaju te prelepe velike oči i onda ne mogu da ga kazne. Ko to prevaziđe, imaće odličnog kućnog psa kojim će se ponositi.
Hrtovi su rasa namenjena specifičnom vlasniku, ljubitelju “ubice” koji pre svega koristi brzinu. To je pas koji je potpuno nezainteresovan za uobičajene stvari i rasa kojoj čovek u suštini i nije neophodan. Hladnog je karaktera, bez mnogo vezivanja za ljude, ali poželjan kao deo nameštaja, jer izgledom i gracioznošću ostavlja bez daha.

Ukratko, to su rase, pa i čitave grupe koje nisu za početnike, mada je svakom početniku bilo koja rasa problematična. Najvažnija je prethodna edukacija kako biste shvatili s kim imate posla, a onda i kako da se postavite da bi sve bilo onako kako želite.

Složen karakter

Dalmatinski pas je svetski slavna ličnost i pravi promašaj za onog ko prvi put čuva ljubimca. U osnovi, to je gonič, lovački pas koji ne lovi i koji je samo zbog svoje boje postao to što jeste. Moraćete da se složite da to baš i nije neki razlog da uzmete psa tako složenog karaktera, kojeg ćete čuvati sledećih desetak godina, a da ne pričamo o tome da je velika svađalica i da voli da se kači sa drugim psima.

Dr vet. med. Miloš Stanojević

Izvor:Zov

Pročitajte još:

Sve o psima i njihovim strahovima

Kada zalaje jedan, svi se odazovu. Zašto?

On je slep: Uprkos tome spasio je devojčicu od davljenja (VIDEO)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *