Pas u cvecu

Spisak biljaka opasnih po zdravlje vašeg psa!

Svi znamo da postoje otrovne biljke koje su vrlo opasne za ljude, pse i ostale životinje – neke su čak i smrtonosne – no, znaju li to naši psi, mačke i ostali ljubimci? Naravno da ne! Stoga, budite na oprezu kada u svoj dom odlučite uneti novu ukrasnu biljku

Mnogi će se složiti da su biljke jedan od najlepših ukrasa stana ili kuće. Životni prostor bez po koje biljke ostavlja utisak da je pomalo prazan, hladan i nekompletan. Biljke u gotovo svaki prostor unose lepotu, svežinu, pozitivnu energiju, živost.

Osim što su neodoljivi ukras doma i savršeno rešenje za popunjavanje praznine u prostoriji, one imaju i naučno dokazane pozitivne ekekte: smanjuju nivo toksina u bazduhu, smiruju um, ublažavaju stres, podstiču  pozitivno raspoloženje, a pojedine vrste imaju i sposobnost neutralizacije štetnih posledica elektronskog zračenja.

No, uz svu čar i lepotu koja ih krasi, pojedine biljke mogu itekako naštetiti – kako ljudima, tako i psima te ostalim kućnim ljubimcima. Neke od njih u sastavu svoga lišća, stabljike, cveta ili ploda sadrže razne toksine koji mogu izazvati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme.

Stoga, ako delite životni prostor sa psom, svakako morate s malo dodatnog opreza birati biljke za vaš dom.

Psi, naročito štenci, su radoznala bića. Njihov posao je da njuškaju i istražuju pa tako obična znatiželja ili želja za igrom mogu biti jedan od povoda za grickanjem sobnog bilja.

Sigurno ste mnogo puta videli psa kako žvače travu – razlog tome je nedostatak vitamina u organizmu, a taj manjak pas će instinktivno pokušati nadoknaditi  konzumiranjem raznih trava i biljaka. Verojatno naslućujete opasnost upravo spomenutoga; u kriznim trenucima, kada im trava nije na dohvat šape, psi se mogu poslužiti upravo primamljivom sobnom biljkom. Oni ne mogu osetiti toksičnost biljaka pa će pokušati “omastiti brk” i ne sluteći opasnost koja vreba iz prekrasnog zelenog grma.

Mnogo je razloga zašto bi pas mogao poželeti probati vašu biljku– stoga je najbolje rešenje otrovne biljke udaljiti na sigurno mesto, a najmudrija odluka svakako bi bila uopšte ih ne donositi u dvorište ili dom.

Neke vrste sobnih biljaka imaju nisku toksičnost pa će posledice njihove konzumacije biti samo blage probavne smetnje, povraćanje, proliv, iritacija jezika i grla. No, zabrinjavajuće su one otrovne biljke koje su zbog svojih hemijskih sastojaka izrazito toksične i kao takve vrlo opasne, čak i kobne za vašeg psa.

Jedna od njih je Oleander. Ovo je zaista atraktivna biljka koju krase prekrasni cvetovi bele, crvene ružičaste ili žute boje. Mnogi ju uzgajaju u vrtu, a manje, mlade primerke čak i u stanovima. No, ova lepotica sadrži toksične glikozide koji izazivaju promene u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi. Smrtonosno je gutanje čak i jednog lista!

Dakle, ako u svom domu imate potencijalno opasne, otrovne biljke poklonite ih nekome ko nema malu decu i kućne ljubimce ili ih preselite na sigurno mjesto, na kojem neće predstavljati opasnost za decu ili psa.

Donosimo listu 20 opasnih biljaka koje se uzgajaju i na našem području i neretko su prisutne u domaćinstvima:

ALOJA – biljka iz porodice kaktusa, poznata po svojoj ljekovitosti. Ipak, u velikim količinama može biti otrovna pa se svakako preporučuje oprez.

AMARILLIS – cela biljka je toksična, listovi, tučak, a posebno lukovica.

ANTURIUM – u slučaju konzumacije izaziva oticanje sluznice što može dovesti do gušenja.

AZALEJA ili RHODODENDRON – u svojim listovima skriva velike količine alkaloida, a otrovni su i ostali delovi biljke.

BEGONIA – simptomi trovanja su otežano gutanje, slinjenje i povraćanje.

BRŠLJAN – poznata penjačica čiji su listovi i bobice otrovni.

BOŽIĆNA ZVEZDA – poznata je po čarobnim crvenim cvetovima, ali svi biljni delovi su otrovni.

CIKLAMA – gomolji ove ljepotice sadrže alkaloide koji izazivaju želučane grčeve, mučninu i proliv.

DIFENBAHIJA – sadrži velike količine kalcijum oksalata. Cela biljka je opasna, a naročito stabljika.

DRACENA – kora ove biljke sadrži crvenu smolu koja izaziva proliv i povraćanje.

FICUS BENJAMIN – otkinuti listovi fikusa luče mlečnu tečnost koja je toksična.

FILODENDRON – kao i Difenbahija u svom sastavu ima kalcijum oksalat i cela je otrovna.

HORTENZIJA – biljka prelepih velikih cvetova, ali uz svu lepotu koja ju krasi, cela se ubraja u vrlo otrovne biljke.

KROTON – svi delovi biljke su otrovni.

IMELA – u svom sastavu ima otrovni alkaloid viskotoksin pa čak i mala bobica ove biljke može izazvati ozbiljne posledice.

MONSTERA – ima iste karakteristike kao Filodendron.

NARCIS – čaroban cvet kojim u proleće često ukrašavamo prozorske daske. Sve vrste narcisa sadržavaju alkaloidni otrov likorin. Osim lukovice, koja je posebno otrovna, opasni su i ostali delovi biljke.

OLEANDER – je izrazito opasna biljka, a mnogi su je okarakterisali  kao najotrovniju na zemlji.

RICINUS – sadrži otrovni alkaloid ricin. Otrovni su listovi, a posebno seme. Unošenje jedne do tri semenke u organizam je smrtonosno.

SPATIFILUM ili KOZAC – cela biljka je otrovna a korisna je samo iz razloga što se hrani elektronskim zračenjem, pa je pogodna za držanje u blizini televizora i kompjutera, kako bi eliminisala negativne posledice ovih, ali i drugih elektronskih uređaja.

Budite na oprezu ako u svom dvorištu ili domu imate spomenute otrovne biljke jer one nisu nimalo bezazlene i predstavljaju opasnost za ljude, pse i ostale životinje.

Izvor: Pas Mačka

Pročitajte još:

Šta treba da znate da se nabavka šteneta ne pretvori u razočarenje!

Šokantno: Ovako se priprema pseće meso (VIDEO)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *