Pixabay

Kada zalaje jedan, svi se odazovu. Zašto?

Verovatno ste bili svedok situacije da kada jedan komšijski pas zalaje, odazovu se i svi ostali. Ipak nikada nećemo razumeti šta jedan drugom poručuju.

Pas je nekada živeo u čoporu, pa je oduvek bio jako druželjubiva životinja koja uživa u socijalizaciji. Kada je pripitomljen, druženjem sa čovekom oslabila je njegova želja da vreme provodi sa drugim psima. Sada je pas bliži čoveku nego svojim suštinskim četvoronožnim rođacima. Oni čoveka danas doživljavaju kao vođu svog čopora.

Međutim, kada čuje lavež u psu se probudi davno zaspali instinkt i želja da bude deo čopora i bar na trenutak oseti pripadnost svojoj vrsti. Ovo se obično dešava noću, jer je sve mirno i tiho, pa je psima lakše da se dozivaju. Postoje tumačenja da je to odraz njihove međusobne brige, ali i znak za nevolju i uzbunu.

Oni koji malo manje vole životinje ne raduju se kad ih ovaj zvuk budi u toku noći i vezuju ga sa netrpeljivošću među psima. Na sreću, ima i onih koji znaju da je to opušteno komšijsko ćaskanje u sitne sate, pa se preterano ne uzbuđuju zbog toga.

Izvor: Zivotinje.rs

Pročitajte još:

Šokantno: Ovako se priprema pseće meso (VIDEO)

Davila se ali nije htela da ostavi svog psa (VIDEO)

Pomozite da nađu siguran dom
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *