Pixabay

Evo kako da sprečite paradontopatiju kod vašeg psa

Paradontooatija je vrlo česta pojava, pogotovu kod manjih pasa. Pošto je, naravno bolje sprečiti nego lečiti, pročitajte kako…

Paradontopatija je bolest koja nastaje kroz nekoliko faza. Kada primetite žućkaste naslage na zubima psa znači da se formira plak kao posledica nakupljanja ostataka hrane i bakterija duž linije spajanja zuba i desni. Ukoliko se plak ne ukloni, minerali iz pljuvačke se mešaju sa plakom i nastaje kamenac.

Plak može da se spreči redovnom oralnom higijenom usta psa, a pročitajte kako to možete uraditi kod kuće.Međutim, kada već nastane kamenac, da bi se uklonio pas mora da se uvede u opštu anesteziju a zatim se uklanja ultrazvukom.

Stanje se dodatno komplikuje ukoliko se kamenac ne ukloni. Kamenac se uvlači između desni i zuba i odvaja ih. Formiraju se tzv. džepovi, u kojima su još povoljniji uslovi za razvoj bakterija. Osim što ova faza može biti izuzetno bolna, može doći i do ispadanja zuba. Daljim razmnožavanjem bakterija, one kroz oslabljene desni prodiru u krvotok i dovode do oboljenja srca, jetre i bubrega.

Simptomi ove bolesti su sledeći: crvene, upaljene i povučene desni, balavljenje, pojava sukrvice i krvi iz usne šupljine, neprijatan zadah, odbijanje hrane, klimanje i lomljenje zuba.

 Zato je važno održavati redovnu oralnu higijenu psa.

Kućna zubna higijena podrazumeva korišćenje specijalnih četkica i pasta za zube dizajniranih posebno za kućne ljubimce, specijalnih veterinarskih dijeta ili dodataka hrani i vodi koji kod pasa i mačaka sprečavaju nastanak plaka, lošeg zadaha, upale desni i kamenca.

Izvor: Zivotinje.rs

Procitajte jos:

Život na visokoj nozi: Pet hotel u Holivudu (VIDEO)

Tvrd momak mekog srca

Mislite da nedostajete svojoj mački: Varate se !
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *