Bišon

Upoznajte kovrdžave bišone

Od naziva ovog psa nastao je glagol bichonner,čije je prvo značenje ’kovrdžati kosu’.Njegova popularnost u Španiji, pogotovu u 19.veku bila je tolika da su ga proglasili španskom rasom i da su ga dugo zvali Tenerife. Obzirom na njegovo poreklo, Međunarodna kinološka federacija je ovu rasu priznala kao francusko-belgijsku.
Veseo razigran i živahan,ovaj pas je ostao izrazito naklonjen životu na selu,ali takođe se dobro prilagođava životu u stanu. Njegova dlaka iziskuje izuzetnu negu.

Kovrdžavi bišon ima živahno držanje, a glavu nosi ponosno uzdignutu.Pljosnata lobanja, duža od njuške, nije ni debela , ni teška. Stop je slabo izražen. Nos je okrugao, crn i sjajan. Okrugle, tamne i živahne oči, uokvirene tamnim kapcima, ne treba da budu ispupčene.Uši, ne previše široke i srednje dužine, padaju ravno i blago napred kada je pas na oprezu; prekrivene su dugačkom i fino ukovrdžanom dlakom.Vrat je prilično dugačak, grudi prilično razvijene, a krsta široka. Bokovi su podignuti, prednji udovi pravi, a butine široke i mišićave. Rep nosi povijen, ali ne i potpuno uvijen. Snežnobela dlaka je tanka, vunasta, ukovrdžana, veoma opuštena, ni ravna ni upletena,i duga je 7 do 10 cm. Ne dopušta se nikakva mrlja, ali se prihvata malo boje slonovače na ušima.Kvalitet dlake je najznačajniji.

Visina: mužjak i ženka od 0,25 do 0,30 m
Masa: od 2,5 do 3 kg

Izvor: Pas moj prijatelj

Pročitajte još:

Hordašenje: Psihijatrijsko obolenje i oblik zlostavljanja

TVRD MOMAK MEKOG SRCA

Pobegao je od kuće zbog maltretiranja: Ovo se desilo posle (VIDEO)

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *