Pixabay

Kada i vaš pas ostari

S godinama, pas naprosto više ne funkcioniše kao pre. Mnogi gerijatrijski zdravstveni problemi postali su češći danas kada se i pseći životni vek produžio. Uz dobru negu i redovne preglede, mnogi od tih problema su rešivi.

Psi lepo stare, ali čula mogu naglo da ih izdaju. Očna sočiva se zamute oko desete godine, što je znak da pas više ne može dobro da fokusira predmete koji su mu blizu. Još uvek vidi pokrete u daljini, ali nešto što mu leži u travi tačno pred nosom samo je mutna mrlja. Sluh može da ga izda za svega nekoliko meseci. Neki vlasnici smatraju da su im psi razvili „selektivni sluh“, ali najčešće je posredi stvaran gubitak sluha, čak i potpuna gluvoća. Mnogi stari psi postaju zbunjeni, dešava im se da uđu u sobu i besciljno tumaraju po njoj kao da ne znaju ni kako ni zašto su tu dospeli.

Telesne funkcije

Stari psi gube i higijenske navike. Ponekad su uzroci telesni, na primer slabljenje sfinktera onemogućava zadržavanje urina, ali ponekad im prosto više nije važno da ne prljaju „jazbinu“, pa počinju da se prazne u kući pošto jednostavno nisu zainteresovani da sačekaju ili da vas zamole da ih pustite ili izvedete napolje.

Koža i dlaka

Starenjem koža gubi elastičnost, tanji se i postaje osetljivija. Stariji psi se više ne čiste sami, i opiru se kada ih mi četkamo. Lučenje lojnih žlezda se pojačava, zbog čega koža ili postaje masna ili suva i ljuspava. Zbog svega toga pojačava se pseći zadah.

Znaci starenja

Velike rase, na primer zlatni retriveri, počinju da pate od displazije kukova, uzrokovane trošenjem zglobova koje stvara hronične bolove. Stari psi svih rasa gube sluh i vid, mišići im se skupljaju, tečnost koja podmazuje zglobove presušuje.

– Dlaka se tanji, a koža postaje suva i peruta se

– Mišići postepeno atrofiraju, telo slabi

– Tečnost u zglobovima presušuje, što uzrokuje bol i zapaljenja

– Sluh popušta; neki psi i ogluve

– Očna sočiva postaju zamućeno sivoplava, što se naziva lentikularna skleroza

– Pojavljuju se oboljenja desni i zubni kamenac

Zubi i probavni organi

„Pseći dah“ postaje kod starih pasa češći nego inače. Oboljenja desni i zubni kamenac možda i jesu neizbežni, ali ipak zahtevaju lekarsku brigu. Sporost koja se često pripisuje prosto starenju ume u stvari da bude izazvana hroničnim, ali izlečivim infekcijama usta. Kad se te infekcije saniraju, pas kao da se podmladi i živne. Slično tome, zatvor i nadimanje, takođe tipični problemi koji prate starenje, mogu da se koriguju promenom ishrane.

Srce i pluća

Neke rase, kao što su bokseri i labradori, nikada stvarno ne odrastu. Koliko god da imaju godina, oni bi se večno igrali. Pazite na disanje svog psa. Umara li se on brže nego pre? Kašlje li? Fizička sposobnost prirodno opada s godinama, ali kardiovaskularne bolesti, koje se daju lečiti, češće su kod starih pasa nego kod ljudi.

Nemojte se zavarvati dok gledate kako vaš stari pas klimavo ustaje, polako hoda ili hramlje. Možda vam se ne žali, ali to ne znači da ga ne boli. Osteoartritis je bezmalo neizbežan kod svakog psa koji poživi dovoljno dugo. Olakšaćete mu život ako pazite na njegovu težinu i ublažavate mu bolove.

 

Rak kod pasa

Maligni tumori opasni po život najčešće napadaju sledeće rase:

– irskog vučjeg hrta

– stafordširskog bulterijera

– rotvajlera

– boksera

 

Fatalne forme raka najređe ugrožavaju:

– border kolija

– jorkširskog terijera

– koker španijela

– zapadnoškotskog belog terijera

– mešance

Vaš odnos prema starenju

Starenje je neizbežno, ali činjenice dokazuju da prilagođavanje ishrane, sprečavanje gojaznosti, promene u režimu šetnji i fizičkih aktivnosti, zdravstvena nega i mentalna stimulacija mogu znatno da produže godine kvalitetnog života starog psa.

Prilagođavanje ishrane

Kako godine protiču, postaje sve važnije šta pas jede. Ćelije u organizmu sve brže propadaju, pa antioksidanti stiču sve presudniji značaj . Probava slabi, zato je hrana koja sadrži kvalitetnije i probavljivije proteine najjednostavniji način da pravilno odgovorite na izmenjene potrebe svog psa.

sleep-1157030_960_720

Pitanje težine

Težinu starog psa morate pažljivo da održavate; kontrolisan unos kalorija odlučuje o tome hoće li pas i dalje biti vitalan ili će se mučiti s prekomernim kilogramima. Težina može da se poveća naprosto zato što pas i dalje unosi istu količinu kalorija, ali se više ne kreće dovoljno da bi ih utrošio. Kod drugih starih pasa težina raste zbog opadanja funkcije štitne žlezde (hipotiroidnosti). Pošto se postarate da se zdravstveni razlozi otklone ili stave pod nadzor, promenite unos kalorija tako da ne premašuje dnevne potrebe psa. Time ćete smanjiti opterećenje zglobova, koji najčešće trpe bolove zbog starenja. Ako pas postane probirljiv što se tiče hrane, to ukazuje na neki zdravstveni problem, možda oboljenje desni ili zuba, ili samo slabljenje čula njuha, ali bi moglo biti i nešto ozbiljnije. Psa svakako treba da pogleda veterinar, a u međuvremenu će možda malo pomoći da zagrejete hranu do temperature tela, čime se pojačava miris i poboljšava ukus.

Kretanje je dobro za vašeg starog pasa, isto kao i za vas, ali pazite da bude redovno i umereno. Izbegavajte nagla povećanja fizičke aktivnosti. Ako izvodite psa u šetnju od pola sata dnevno, a nameravate da idete nekuda na četvorosatno pešačenje, bolje je da njega ostavite kod kuće. Izbegavajte i naporne aktivnosti – najbolja je lagana šetnja i ponekad isto tako lagano trčanje. Hvatanje loptice prepustite mlađima, izuzev možda dobacivanje pravo u usta. Bez obzira na ono što ste čitali o penjanju i silaženju stepenicama, to je dobra vežba za psa ako nema prekomerne kilograme, koji će ga dovesti u opasnost da na stepenicama pokida ligamente kolena.

Redovno češljanje

Psi prestaju sami da se staraju o svojoj dlaci ako su predebeli ili ako imaju neku oralnu ili zubnu bolest, ali neki i prosto zato što zaborave. Redovnim češljanjem i četkanjem ne samo što ćete se starati o dobrom stanju kože i dlake, nego ćete istovremeno izmasirati psu mišiće i podstaći cirkulaciju. Ako svakodnevno češljanje nije potrebno, onda svakako blago izmasirajte psa, time ćete mnogo doprineti stanju mišića.

Mentalna stimulacija

Naravno, ostavite svog starog vernog druga na miru dok spava, ali kad se probudi ponudite mu neki mentalni podsticaj: šuplju kost iz koje treba da izvadi hranu, pokretnu metu koju treba da dohvati šapom, što pomaže da duže sačuva fizičku spretnost. Što se duže služi svojim vijugama, to su duži izgledi da ga neće izdati.

Gojaznost ugrožava zdravlje

Gojaznost je ozbiljan zdravstveni problem. Debeli psi podložniji su povredama, a srce, pluća, jetra, bubrezi i zglobovi trpe povećano opterećenje. Takođe se povećava i opasnost od kidanja ligamenata u kolenima.

Uzroci smrti pasa

Skorašnja statistička istraživanja pokazuju da psi najčešće umiru od bolesti, ne od starosti. Evo potpunog spiska uzroka smrti pasa:

– Prirodni uzroci 8%

– Nesrećni slučajevi 5%

– Bolest 35%

– Eutanazija zbog bolesti 29%

– Eutanazija zbog poremećaja u ponašanju 2%

– Eutanazija zbog starosti 21%

Etičko pitanje

Više od trećine pasa u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Velikoj Britaniji i Nemačkoj starije je od deset godina. U Švedskoj, međutim, gde su veterinarska nega i odgovoran stav prema životinjama podjednaki kao u prethodno navedenim zemljama, samo sedamnaest odsto pasa starije je od deset godina. U nekim zemljama vode se etičke debate o tome koliko treba da produžujemo život svog psa. Amputacije, terapije zračenjem i hemoterapije uobičajene su u mnogim zemljama, ali su u Švedskoj retke. Ne postoji univerzalno tumačenje pojma „kvalitetan život“. Na vašu ličnu odluku uticaće kultura u kojoj živite i vaši vlastiti principi.

Eutanazija

U judeohrišćanskoj kulturi odluka o eutanaziranju starog psa nosi emotivno breme, ali moralno je to zapravo jednostavna odluka. U drugim kulturama, gde je pseća duša jednako vredna kao i ljudska, kao što je za budiste ili šintoiste, pitanje eutanazije postavlja vrlo snažnu etičku dilemu. Pošto se odluka donese, sam postupak će biti lakši za psa nego za one koji moraju da ga izvedu. U većini slučajeva, psu se da prekomerna doza barbiturata, on zaspi i srce se u snu zaustavlja.

Zajedno u svemu

Svakodnevna blaga masaža i umereno kretanje drastično će poboljšati kvalitet života starog psa. Masažom se poboljšava cirkulacija, i stimulišu ili opuštaju mišići, što umanjuje bol.

Tekst je preuzet ilustrovanog vodiča “Psi” dr Brusa Fogla, objavljenog u izdanju Lagune.

U knjizi saznajte i sve o rasama pasa, o dobroj ishrani i higijeni za vašeg psa, ali i o prevenciji bolesti.

Saznajte kako da pripremite kuću ili stan za dolazak psa i kako da ovladate osnovama dresure koja je neophodna ako hoćete da sa svojim psom imate odnos koji će vam donositi obostrano zadovoljstvo.

Izvor: B92

Pročitajte još:

Tvrd momak mekog srca

Pobegao je od kuće zbog maltretiranja: Ovo se desilo posle (VIDEO)

Neverovatno: Pas kome je šišanje spasilo život (VIDEO)

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *