the-mirror-method

Uvek korak po korak

Psa prvo učimo da ustane i stoji iz sedećeg položaja, potom iz ležećeg. Važno je da budete blizu da ne bi “krao” korake, odnosno da ne bi išao napred. Poenta je da ostane u mestu, da se ne pomeri ni za milimetar

Veliki broj vlasnika pasa ima “samo” želju da nauči pse da im dođu na poziv i da stanu kada im izdaju komandu. U više navrata smo objašnjavali zašto to čuveno “samo” nije “samo” kada je reč o komandi “dođi”, a u ovom tekstu bavimo se komandom “stoj”.

Pre nego što krenemo da objašnjavamo samu komandu, moramo da napomenemo da je sama ideja korišćenja komande “stoj” da se pas zaustavi ako je krenuo – ka nekom drugom psu, da pretrči ulicu, da juri za mačkom i slično – loša.

Možda ćete se zapitati zašto. Uostalom, komšija je koristi i njegov pas ga uvek posluša, pa vam to deluje kao odlična stvar. Mnogi vlasnici koji su dolazili na obuku sa svojim psom objašnjavali su nam da žele da psa nauče toj komandi da bi mogli da ga zaustave kad krene prema drugoj životinji, a zatim mu pritrče i stave mu povodac. Ako ste čitali tekstove u prethodnim brojevima, u kojima smo govorili o značaju socijalizacije, bontonu i oblicima učenja kod pasa, verovatno već sada možete da naslutite odgovor na pitanje zašto je takvo shvatanje loše. Ako  posle korišćenja komande “stoj” mi prilazimo psu, zapravo njemu dajemo ulogu vođe čopora. Pored toga, ako smo već do sada radili pravilno sa psom i naučili ga naredbi “dođi”, čemu onda komplikovanije stvari i uvođenje nove komande “stoj”. Praktična korist ove komande u svakodnevnom životu je mala i možemo da se setimo vrlo malog broja situacija za koje je pogodna – na primer, kada želimo da psa na miru obrišemo ako se u šetnji umazao blatom ili je pokisao, a pre nego što uđe u kuću ili ako ga pripremamo za neku izložbu.

Ali ako i pored toga želite da vaš pas nauči ovu komandu, evo kako ćete to učiniti. Za početak, da biste uštedeli vreme i trud, odaberite adekvatnu reč koja neće zvučati slično kao komande koje pas već zna i koje koristite kada želite da vam pas ide uz nogu, da sedne ili legne i slično. Ta reč ne mora da ima neko određeno značenje za vas. Mogu da budu reči poput “ego” ili “oj”.

Kao i kod vežbe da pas ide uz nogu ili da dolazi na poziv, obrazac je isti. Moramo da stvorimo “sterilne” uslove da bi pas bio fokusiran samo na nas. Ne zaboravite da psu morate najmanje 30 do 40 puta pokazati radnju koja se od njega očekuje da bi počeo da razume šta želite. Učenje uvek ide od jednostavnih ka složenim radnjama, od sporog ka brzom izvođenju vežbi, a tempo napretka diktira sam pas. Kada smo se ovoga podsetili, možemo da objasnimo postupak kojim pas uči željenu komandu. Psa prvo učimo da ustane i stoji iz sedećeg položaja, potom iz ležećeg. U prvoj fazi treba da sedi direktno ispred nas, a mi treba da se nalazimo što bliže njemu sa rukama iznad njegove njuške tako da se u svakoj šaci nalazi po jedno parče hrane. Praktično, on treba da bude primoran da pogleda ka nebu da bi došao u kontakt sa hranom. Spustite mu ruku na vrat i pokažite mu da ustane. Kada se pas podigne, a to mora da uradi jer iz sedećeg položaja nije mogao da dođe do hrane, vi treba da date potvrdnu komandu “bravo” i da mu odmah zatim dozvolite da uzme hranu. Važno je da budete blizu da pas ne bi “krao” korake, odnosno da ne bi išao napred. Poenta je da ostane u mestu, da se ne pomeri ni za milimetar. Druga važna napomena jeste da su šake obe ruke prilikom vežbe skoro spojene, u obe se nalazi hrana, a kada nagrađujete psa, poslasticu mu dajete nekada levom, nekada desnom rukom.

Kada pas sam, bez vaše pomoći i upućivanja rukom, počne da reaguje na komandu “stoj”, možete da počnete da vežbate komandu iz ležećeg položaja. Sistem i princip je isti – pas je u ležećem položaju, vi tik ispred njega i radite sve što ste radili i kada je pas sedeo.

Problem koji možda može da nastane jeste da će pas možda sesti, ali tada vi podignite ruke uz vrat psa ka njegovoj vilici, približite mu se i ne dajte mu poslasticu i potvrdu dok ne ustane.

E sada, kako dalje ići sa učenjem? Rekli smo od jednostavnog ka složenom, od brzog ka sporom i uvek moramo pratiti taj obrazac. Kada je pas savladao dve vežbe koje smo opisali i izvršava ih bez naše asistencije rukama (ne pokazujemo mu više šta treba da radi), krećemo da radimo ovu vežbu tako što psa vodimo uz nogu. Pod komandom je “pored”,  prati hranu koja mu se nalazi iznad glave, a mi ga motivišemo našim glasom i bodrimo. U toku te pratnje damo mu komandu “stoj”, pa se zaustavimo i u momentu zaustavljanja levom rukom sa leve strane psa postavljamo mu poslasticu na vrat tako da mora da izvije vrat kao labud i da se zaustavi. Taj momenat zaustavljanja markiramo sa “bravo” i dozvoljavamo mu da uzme poslastice. Ponavljanjem i tempiranjem treninga u skladu sa raspoloženjem, vaš ljubimac može relativno lako naučiti ovu komandu, ali kao što smo rekli, najvažnije je da uvek idete korak po korak.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *