pixabay.com

Letnje nezgode sa popinim prasićima

Nećete verovati kakve probleme vašem psu, a i vama, može da napravi naizgled obična travka u narodu poznata kao “popino prase“. Zahvaljujući svom karakterističnom izgledu, deo te biljke može vašem psu da uđe u uho, oko, nos, pa čak i između prstiju.

Sa početkom lepših i toplijih dana psi mnogo više vremena provode u šetnji. Željni prirode i dugih šetnji istrčavaju se, u gradskim uslovima, najčešće po parkovima. A u  parkovima se često kao samonikla, nalazi i pomenuta, ozloglašena biljka. Ozloglašena sa pravom! Jer probleme koje može da vam napravi ne možete ni da zamislite. Sem onih koji su to već doživeli sa svojim psom.(oni dalje ne moraju ni da čitaju).

Popino – uvo

Ukoliko pas posle šetnje počne da krivi glavu na jednu stranu, bolno jauče, pokušava nogom da dohvati uho, velika je šansa da mu je popino prase ušlo u uho. Ne pokušavajte da glumite doktora, sem ako niste, već se obratite veterinaru. Veterinar će pomoću posebnog instrumenta lokalizovati uljeza i izvaditi ga iz uha. Nekada je proces jako bolan da zahteva blagu narkozu, da ne bi došlo do povreda ušnog kanala. Ako ste taktizirali i niste odmah odveli psa kod veterinara, sva je prilika da će se posle vađenja “praseta”, dalje lečiti upala uha.

 

Popini prsti

Ako pak, vaš pas liže šapu i pri tom se slabo ili uopšte ne oslanja na nju, pri tome vam ne dozvoljava ni da je dodirnete, možete se kladiti da mu je popino prase u šapi. Da, da, deo te iglice vrlo lako probije nežnu kožu između prstiju pasa i prodre unutra. Često vlasnik to primeti tek posle par dana, kada između prstiju počne da se cedi krv ili gnoj, a pas to onda intenzivno liže. Pogađate, opet pravac veterinar. U ovom slučaju, veterinar će izvesti mini operaciju, tako što će napraviti rez na problematičnom mestu i tražiti uzročnika problema posebnim instrumentom. Ukoliko je popino prase blizu, tj. na samom mestu ulaska, problem je lako rešiv. Međutim, ako je proces trajao nekoliko dana, možda se prasence više tu i ne nalazi, već nekoliko centimetara dalje, što je već prava muka. U tom slučaju vašem ljubimcu sledi dugotrajan antibiotski tretman.

 

Popin nos

Naglo kijanje, otresanje glavom i krvarenje iz nosa su znaci prisustva popinog praseta u nosu. Njuškanjem po travi, gde se ova biljka nalazi, pas može ušmrkati tu tzv. strelicu i ona će mu se zaglaviti u nosu. Pas burno reaguje, osećaj je vrlo neprijatan i bolan i neophodna mu je hitna pomoć. Intervencija se izvodi u opštoj narkozi i strano telo se relativno lako nalazi i vadi.

 

Popino oko

Kada vam pas čkilji, šapom prelazi preko jednog oka, a kasnije oko uopšte ne otvara, verovatno vam ne namiguje, već mu je popino prase završilo u oku. Duže prisustvo može izazvati teža oštećenja oka, a nekad i slepilo. Što pre kod veterinara, gde će se opet pas uspavati i mirno izvaditi travka iz oka. Računajte da ćete mu nekoliko dana stavljati kapi u oko.

 

Kako sprečiti?

Temeljnim pregledom celog psa posle svake šetnje. Naročito dobro prekontrolisati šape i delove sa gušćom dlakom, jer problemi mogu da se jave i na drugim delovima tela. Nije zgoreg podšišati šape pred sezonu, jer se tako sprečava zadržavanje iglica, a i lakše se primete.

Srećno!

Izvor: TvojPortal.com

Pročitajte jos:

Zašto psi jedu travu?

5 Neverovatnih priča o mačkama
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *