Setnja

Kako pravilno šetati psa

Nema psa koji ne uživa u dugim šetnjama. Međutim, kako biste energiju usmerili na pravi način, važno je da vašeg ljubimca šetate pravilno. Pročitajte nekoliko saveta kako biste i vi i pas uživali u šetnji…

Adekvatna ogrlica
Za većinu pasa preporučuje se korišćenje ogrlica koje se stavljaju oko vrata, za razliku od onih koje idu preko grudi. Ogrlicu oko vrata i povodac pružaju najbolju kontrolu nad psom. Ukoliko pas počne previše da vuče, lako možete povući povodac na gore ili sa strane. Zatim, odmah popustite povodac.

Odgovarajući povodac
Stručnjaci za dresuru pasa preporučuju povoce od najlona dužine do dva metara, koji se vezuju za ogrlicu oko vrata. Fleksi povoci mogu na različite načine ugroziti bezbednost psa. Kako pas ima više slobode kretanja, može se oteti kontroli na ulici ili da se zapetlja.

Priprema za šetnju
Nemojte čekat da pas traži da ide u šetnju, već se preporučuje uspostavljanje određene rutine. Pre polaska, sačekajte da pas mirno sedne pre nego što mu stavite ogrlicu i povodac.

Položaj psa
Tokom šetnje pas treba da ide pored ili iza vas. Psi smatraju da onaj ko hoda ispred i prvi ujedno je i vođa čopora. Ukoliko pas hoda ispred vas, obično i vuče povodac, a vi tako gubite kontrolu nad situacijom. Kada pas počne da vuče, zaustavite se i recite mu da sedne. Kada pas bude naučio da kada god vuče moraće da stane i sedne, prestaće to da radi.

Odvraćanje pažnje
Kada izađete u šetnju hodajte oštro, umerenim tempom i sigurno. Pas oseća vaše samopouzdanje i olakšanje povoca. Nemojte se uznemiravati ukoliko naiđe drugi pas, tako neće ni vaš pas. Krećite se napred i blagim trzajem vrtatite pažnju psa na šetnju.

Šetanje više pasa
Šetnja odmah postaje komplikovana sa više pasa! Međutim, izvodljivo je. Ukoliko čuvate više ljubimaca, hodajte sa istim borjem pasa sa svake strane, ako je to moguće. Životinje često usvajaju navike drugih, što olakšava stvari ukoliko su psi mirni i opušteni. Važno je uspostavite kontrolu nad situacijom kako se psi ne bi upetljali oko vas. Ipak, ponekad je bolje da iaći u dve šetnje, nego da se situacija otrgne kontroli.

Šetnja sa decom
Mnogi roditelji dele obavezu šetanja psa sa decom, što nije uvek najbolje rešenje. Pre svega, potrebno je utvrditi da li su pas i dete zajedno bezbedni. Ukoliko imate velikog psa, očigledno da malo dete neće moći da ga kontroliše. Preporučuje se da se dete i pas prate, sve dok ne budete sigurni da je vaš mališan bezbedan i dovoljno odgovoran.

Šetnja bez povoca
Pas treba da se šeta bez povoca samo ukoliko ste na bezbednom mestu. Pri tom, morate biti sigurni da vaš ljubimac poštuje komande. Uvek motrite na psa, jer njuh može da ga odvede u drugom pravcu.

Kada budete uspostavili kontrolu nad psom, izlazak napolje prijaće i vama i vašem ljubimcu.

Izvor: zivotinje.rs

Pročitajte još:

Mačak preživeo 53 dana u ventilaciji!

Istinita priča o napuštenom psu koji je pratio miljama jednog čoveka (VIDEO)

5 pasa čija će vas odanost ostaviti bez daha (VIDEO)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *