Dva psa

Kastracija i sterilizacija: Sprečava mnoge bolesti i probleme

Operacijom (pre prvog teranja) sprečava se nastanak tumora mlečne žliezde čak i do 99 posto, a takođe i bolesna stanja vezana za ženske polne organe

Svom psu ne želim oduzimati muškost i prirodne nagone. Zamislite da vas neko kastrira, kako bi se osećali?! Najčešći je to izgovor vlasnika koji ne žele kastrirati/sterilisati psa.

Glavni razlog jeste neinformisanost jer kastracija mužjaka odnosno sterilizacija ženki za pse ne sprečava samo neželjenu trudnoću, već uopšteno za životinje ima puno više prednosti, nego nedostatka.

– Što se tiče gubljenja muškosti kastrirani psi i mačke se obično smiruju nakon zahvata, ali ne gube ništa na ličnosti-objašnjava Goran Azenić, vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET-svijet.

Tvrdnje da su pas ili mačka nakon kastracije sklone debljanju neutemeljene su pogotovo ako se operiše mlad pas/mačka, a kod starijih ljubimaca dolazi do gojaznosti, ali uzrok nije kastracija, već smanjena aktivnost.

Potencijalne opasnosti

– Svaka operacija je potencijalno opasna pa tako i kastracija/sterilizacija jer može doći do problema s anestezijom, krvarenjem i infekcijom, a u rizične pse spadaju oni koje imaju neke probleme, npr.boluju od bolesti vezanih za kardio-respiratorni sistem, koagulopatiju, babezioze i slično-govori Azenić.

Dodaje da se preventivom odnosno dobro odrađenim razgovorom s vlasnikom, pregledom i dopunskim pretragama psa mogućnost da operacija pođe po zlu svodi se na minimum.

Prednosti kastracije/sterilizacije

Koje su prednosti? Vaš ljubimac manje će bežati od kuće, a samim time izlagati se opasnostima poput teških povreda uzrokovanih udarima automobila, biće manje agresivan, a ako je sklon obeležavanju teritorija mokraćom nakon operacije to će raditi puno ređe.

-Sa medicinskog aspekta sterilizacija je dobra preventiva mnogih patoloških stanja koja se mogu javiti u kasnijoj dobi kućnih ljubimaca. Na primer ranom sterilizacijom (pre prvog teranja) preventira se nastanak tumora mlečne žlezde čak i do 99%, a takođe i bolesna stanja vezana na ženske polne organe: pyometra, tumori jajnika , tumori maternice,tumori vagine, ciste, prolapsusi vagine, vaginalne hiperplazije, torzija maternice.

Takođe, sterilizacijom se sprečavaju neželjene lažne trudnoće koje su vrlo česte kod kuja. Sterilizacija je od velike koristi kod kontrole endokrinih bolesti npr. dijabetesa, a životinje koje boluju npr. od epilepsije ne bi trebalo pariti pa iz tog razloga preporučuje se sterilizacija.

-Ako želite da npr. ženka ima potomstvo preporuka je da osma godina života bude granica do koje će ona biti polno aktivna nakon toga preporučujemo da se napravi sterilizacija kako bi izbegli neželjenu patologiju na ženskim polnim organima koja je kod kuja vrlo učestala- zaključuje veterinar Goran Azenić.

NAPOMENA: Termin kastracija odnosi se na muške životinje (u poslednje vreme počeo se koristiti i za ženske), a sterilizacija za ženske. Kod mužjaka operacija traje 10- 15 minuta, a kod ženki 30-45 minuta. Što se postupka tiče neki veterinari preferiraju vađenje i jajnika i maternice, a neki samo jajnika. S medicinskog gledišta obe metode su jednako dobre i nema razloga za forsiranjem neke metode. Generalno gledajući poželjno je da životinje budu stare minimalno 6 meseci (veće pasmine kasnije postaju polno zrele pa se može sačekati koji mesec)!

Izvor: 24 sata.hr

Pročitajte još:

7 najčešćih grešaka koje pravimo pri dresuri psa

Vaš pas ima suvu njušku: Da li treba da brinete?!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *