Štene spava

Zašto se pas trza dok spava?

Vaš pospani pas iznenada počinje da trza šape ,dok mu telo drhti… Oči su mu zatvorene, a čini vam se da laje… Izgleda kao da trči, eventualno juri nešto… Šta se dešava? Zašto se psi trzaju u snu?

Naime, ovo je potpuno normalno ponašanje i nema razloga za brigu. Baš kao i mi, i psi sanjaju!

Oni prolaze kroz tri faze sna: NREM faza je spavanje bez brzih pokreta očiju, dok se u toku REM faze (rapid eye movement) očne jabučice brzo pomeraju. U trećoj fazi moždani talasi su spori,i tokom nje pas duboko diše i spava. Stručnjaci za ponašanje životinja smatraju da psi sanjaju tokom REM faze i tada se trzaju ili pomeraju sve četiri šape kao da jure zeca.

Nikada ne možemo znati sa sigurnošću šta je pas sanjao, ali ako se trza i laje, verovatno u snu proživljava neku sličnu situaciju iz svakodnevnog života.

Oni psi koji vole da se sklupčaju spavaju sa zategnutijim mišićima i zbog toga su manje opušteni od pasa koji vole da se ispruže, pa se samim tim i manje trzaju.

Međutim, iz neobjašnjivih razloga, štenci i stariji psi više i češće se trzaju u snu od odraslih pasa.

Kako tada reagovati? Da li treba probuditi psa?
Ne paničite kada vidite da se vaš pas trza u snu. Naime, većina stručnjaka smatra da ih ne treba buditi! Mi ne možemo da znamo da li pas loše sanja, možda je samo uzbuđen jer se u snu igra novom igračkom.

Ukoliko psa probudimo usred REM faze, to će samo zbuniti i dezorijentisati psa, pa može burno da reaguje ili da vas čak povredi. Takođe, ukoliko psa probudimo ured ciklusa spavanja, neće dobiti od sna ono što mu najviše treba – odmor!

Nekada psi imaju noćne more, pa se mogu sami probuditi uplašeni. Nežno ga pozovite kako bi se uverio da je sve u redu i da je budan.

Međutim, važno je prepoznati razliku između sanjanja i trzanja koje prouzrokuju napadi. Tokom sna pas će napraviti dva ili tri nagla pokreta i nastaviće mirno da sanja, a tokom napada pas je ukočen i snažno se trese, može doći do gubitka svesti ili preteranog drhtanja i neće reagovati kada ga pozovete. Tada odmah potražite veterinarsku pomoć.

Izvor: zivotinje.rs , B92.net

Pročitajte još:

Ostavili su ga na prometnom putu: Nije se pomerao od straha i bola (VIDEO)

Vaš pas ima suvu njušku: Da li treba da brinete?!

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *