maca

Šta raditi kada mačka urinira van kutije s peskom?

Ovakvo ponašanje je veoma frustrirajuće za vlasnika mačke, ali uz malo strpljenja, truda i vremena moguće ga je korigovati. Nekoliko promena u stanu može pomoći u rešavanju ovog problema.

Pre nego što se pretpostavi da mačka ne koristi toalet zbog problema u ponašanju, neophodno je prvo isključiti zdravstvene razloge. Jednostavnim pregledom i analizom urina mogu se eliminisati urinarne infekcije, problem sa bubrezima ili mokraćnom bešikom, crevni paraziti.

Mačka može početi da povezuje neprijatna iskustva s posudom za posip, ako oseća bol prilikom mokrenja ili defekacije.

Kažnjavanje mačke će verovatno samo pogoršati problem, pošto je možda,emocionalni okidač i podstakao ovakvo ponašanje.

Obeležavanje teritorije nije isto što i mokrenje izvan posipa. Teritoriju mogu da obeležavaju i mužjaci i ženke i skoro uvek to rade na vertikalnim površinama. Sterilizaciju bi trebalo uraditi što ranije, pre nego što ovakvo ponašanje počne da se ispoljava, zato što ga je kasnije veoma teško zaustaviti.

Kada se utvrdi da je problem definitivno izbegavanje toaleta, trebalo bi napraviti nekoliko izmena. Posip bi trebalo češće čistiti i dezinfikovati posudu dva puta nedeljno i pratiti da li se ponašanje poboljđšava.

Takođe, toalet ne bi smeo da bude blizu posuda sa hranom i vodom. Mačke ne žele da vrše nuždu u blizini mesta na kojem jedu.

Većina mačaka će koristiti obični posip bez mirisa koji se grudva.

Ako druga životinja u kući uznemirava mačku dok je u posipu, ona će prestati da ga koristi i izabraće neko drugo, mirnije mesto.

Eksperimentišite sa različitim posudama da biste utvrdili šta vašoj mački najviše odgovara. Promene pravite na nekoliko dana da biste mački dali dovoljno vremena da odluči šta joj odgovara.

Sva mesta na kojima je mačka obavila nuždu trebalo bi detaljno očistiti i dezinfikovati da ona više ne bi koristila to mesto. Pokrivanje područja folijom će odvratiti mačku od korišćenja nekog prostora, dok je još učite da koristi posip.

Ako su svi ostali pokušaji sa učenjem mačke da koristi posip propali, možete razgovarati s vašim veterinarom o upotrebi antidepresiva. Iako ovi lekovi mogu biti korisni, oni retko kada mogu da pomognu sami, bez neke modifikacije ponašanja.

Izvor: zivotinje.rs , B92.net

Pročitajte još:

Ovo je opasno po zdravlje ljubimaca: Svi to imamo u stanu

Zašto se pas trza dok spava?

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *