Veliki psi

Zablude o velikim psima u koje ne treba da verujemo

Velike pse i glomazne rase često neopravdano prati loša reputacija. Naš zadatak je da odagnamo najčešće mitove o njima, jer ispod masivne pojave često se kriju “nežni divovi”… Pročitajte koje zablude se najčešće vezuju za velike pse, i zašto obično nisu tačne.

1. Veliki psi su agresivniji
Strah od velikih pasa je vrlo česta pojava. Sigurno poznajete nekog ko se više plaši velikih nego manjih pasa. Iako je razumljivo da sama njihova pojava može biti zastrašujuća, ipak nije istina da su veliki psi agresivniji od svojih manjih drugara. Ukoliko provedete samo malo vremena sa  njufaundlenderom ili slatkom dogom, shvatićete da veliki psi i džinovske rase mogu biti velike maze.

2. Veliki psi mogu da pretrče velike razdaljine bez problema
Veliki psi izgledaju kao da im je potrebno više aktivnosti u odnosu na manje pse. Međutim, trčanje je aktivnost koja zahteva mnogo energije i može dovesti do displazije kuka, što je najčešći ortopedski problem kod velikih pasa.

3. Veliki psi ne mogu da žive u stanovima
Svakom velikom psu je potrebno dvorište, zar ne? Pa i ne baš… Naime, ova zabluda je veoma uobičajena. Skoro svaki pas može biti srećan u svakom domu dok god su njegove potrebe za vežbanjem zadovoljne.

4. Veliki psi nisu najbolji izbor za porodicu sa decom
Kada tražite psa koji bi se dobro slagao sa decom, nemojte zaobilaziti “nežne divove”. Tačno je da masivni psi mogu oboriti stvari sa stola ili slučajno oboriti dete tokom igre. Međutim, neka deca se igraju previše grubo za male krhke rase. Ali veliki psi mogu biti fantastični drugovi i doživotni najbolji prijatelji deci, dok i decu i pse naučimo da se igraju bezbedno i pod nadzorom.

Izvor: zivotinje.rs

Pročitajte još:

Ovo je opasno po zdravlje ljubimaca: Svi to imamo u stanu

Svima daju šansu: Oni brinu o napuštenim psima u Indiji (VIDEO)

Ovaj labrador uči decu da je u redu biti drugačiji (VIDEO)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *