Maltezeri

Sve o teranju: Parenje ili njegovo sprečavanje

Svaki vlasnik ženke psa mora da zna da će ona posle 6-9 meseci života ući u stanje ciklusa koje se popularno naziva “teranje”. Ovaj termin se koristi za ženku psa u polnom žaru koja je spremna za parenje.

Period “teranja” traje oko 18 dana (zavisno od starosti psa), ponavlja se svakih 6 meseci i ne prestaje do pozne starosti kuje.

Na početku će te primetiti da je polni organ ženke psa povećan i otečena i da iz nje curi krvav iscedak.
Ona postaje veoma privlačna za mužjake zbog mirisa tog iscedka. Mužjaci mogu namirisati ženke psa u “teranju” sa nekoliko kilometara razdaljine. Pprvih oko 9 dana, ženka psa nije zainteresovana za parenje i lajanjem i telom tera mužijake od sebe.
Apetit joj je pojačan.
Oko 10 dana “teranja” iscedak polako gubi boju i postaje providan.
U periodu od 9-13-og dana teranja, ženka psa je spremna za parenje. Prepoznatljivo je da ako je pipnete iznad repa ona ga odmah diže otkrivajući polni organ spreman za parenje.
Ženka psa postaje nemirna, spremna da pobegne sa prvom ukazanom prilikom i,
morate stalno biti na oprezu. Ako se i pored svih preduzetih mera ipak dogodilo da se sparila, u roku od 36 sati posle parenja, može dobiti hormonsku injekciju kod veterinara koja će sprečiti trudnoću, ali ima nus pojave po zdravlje zavisno od stanja psa i doze.

PARENJE ILI NJEGOVO SPREČAVANJE?

Ako želite da se ženka psa pari najbolje vreme za to je između 9-og i 13-og dana od početka “teranja”.
Dobro razmislite jer štenci unište ceo stan dok sisaju i dok ih ne poklonite nekome (ako to uopšte uspete jer znaju otkažu uzimanje u zadnjem trenutku) i zahtevaju 24 časa čišćenje stana.
Posle parenja, mužjak i ženka psa ostaju “vezani – slepljeni” zadnjim delovima tela oko dvadeset minuta.
Nipošto nemojte pokušavati da ih razdvojite, jer bi time samo mogli povrediti pse, ako su neiskusni i vuku svako na svoju stranu držite ih u mestu da ne vuku jedno drugo. Ovo važi i za slučaj neželjenog parenja. Prvo ih pustite da se razdvoje, a zatim preduzmite korake u pogledu sprečavanja trudnoće.

Postoje razna sredstva za eliminisanje mirisa “teranja” u vidu raznih dezodoranasa i sprejeva. Postoji i hirurški način sterilizacije ženke psa, pri kojoj se kuji hirurški odstranjuju jajnici i materica. Na taj način se trajno odstranjuje “teranje” i vlasnik ženke psa može biti spokojan u pogledu neželjenih štenaca. Jedina mana ovog zahvata jeste što se radi jednom zauvek, zato dobro razmislite pre nego se odlučite na ovakav korak. Operacija je bezbolna, radi se u opštoj anesteziji, i po pravilu nema neželjenih efekata, sem poželjne dijete dok se hormoni ne stabilizuju.

ISHRANA SKOTNE ŽENKE PSA I NJENO ŠETANJE

Skotnoj kuji treba posvetiti malo više pažnje. Pored redovne nege koja važi za sve pse, potrebno joj je pojačati ishranu.
U ishranu skotne kuje treba dodati određenu količinu mleka i masti. Taj dodatak je oko 500 ml mleka u koje se razmute dva žumanceta. U redovnu hranu možete dodati i dve-tri kašičice koštanog brašna kao i neki vitaminski preparat. Ako se skotna ženka psa ugoji to može otežati štenjenje. Redovno je vodite u šetnju, a u poodmaklom stadijumu trudnoće izbegavajte fizičke napore. Očistite je od crevnih parazita – glista jer se prenose na plod – tj. štence.

LAŽNA TRUDNOĆA

Ukoliko je vaša ženka psa prošla kroz period “teranja”, a nije se parila, može doći do pojave lažne trudnoće.
Jajnici kuje prolaze kroz slične promene kao i kod one koja se parila, a ovu pojavu može izazvati i psiha.
Izbegavajte da kuja ima oko sebe igračke, čarape i sl. za koje može umisliti da su joj štenci i početi da pravi brlog.
Simptomi lažne trudnoće su gotovo isti kao i kod prave, s tim što se stomak ne uvećava (iako su zabeležene i takve pojave).
Mlečne žlezde kuje se pune mlekom i ona se ponaša kao da će se ošteniti: nemirna je, priprema mesto za štenjenje, a možete primetiti i da pod sebe podvlači krpene lutkice koje pokušava nadojiti.
Najvažnije je da s njom budete nežni. Njoj je više potrebna psihička nego fizička pomoć. Imajte strpljenja jer joj je veoma teško.
Ako ovakvo stanje duže potraje, posavetujte se s veterinarom koji će joj dati hormonalnu terapiju, a možda bi trebalo da razmišljate i o sterilizaciji.

Izvor: Pas moj prijatelj.

Pročitajte još:

Da li je zdravo da ljubimo pse i oni nas?!

Štenci su bili u prihvatilištu: Nekoliko godina kasnije okupili su se sa udomiteljima (VIDEO)

Zahvaljujući kućnim ljubimcima živimo duže!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *