Star pas

Čari života sa psom u “godinama”

Ruku na srce, štenci su neuporedivo zabavniji od starih pasa. Mali i slatki, nestašni i radoznali, nemirni i trapavi, kupuju nas za manje od trenutka! Nije ih teško zavoleti na prvi pogled i to ne treba dodatno elaborirati.

Zato ih i ima najmanje u azilima. Svi bi hteli malenog vragolana koga će naučiti nove „fore i fazone“.

Čim malo „zađe u godine“ psa je nemoguće udomiti. Ljudi se jednostavno plaše da je bolestan ili da će ubrzo, pošto se sa njim združe, pas uginuti. Reuma, problemi sa vidom, sluhom, dlakom, prekomerna težina – problemi su sa kojima novi vlasnici nisu spremni da se suoče.

Još jedna zabluda koja baca senku na ljubav prema „matorcima“ je engleska poslovica „Ne možeš naučiti starog psa novim trikovima“. Iako se u svakodnevnom životu koristi u drugom kontekstu, njen bukvalni prevod pomalo je uvredljiv.
Malčice nagluv, slabovid i spor džentlmen u godinama možda neće moći da nauči ekstremne komande i neće sa istom energijom trčati za teniskom lopticom kao mladi i snažni psić, ali on svakako ima još mnogo toga da ponudi svom vlasniku.

Vrlina psa dolazi do izražaja onda kada on, osim ljubavi, nema mnogo toga još da pruži. Kada više nema zajedničkog trčanja po parkovima i bacanja frizbija dok mu se jezik od pomešanog umora sa uzbuđenjem, ne razvuče do trave, tada shvatate ko je zapravo bio vaš pas. Kada zađe u godine postane gunđav, predvidiv i trom, ali sa starošću dođe još nešto mnogo važnije – poverenje i zahvalnost koje im možete videti u očima.

Možda mu je vid slabiji, ali ono što mu se tada, jasno kao dan, vidi u pogledu jeste da u svog vlasnika gleda kao u jedinu osobu na celom svetu – saputnika, staratelja, pomagača, oslonac, jednostavno kao u pravog i jedinog prijatelja.

Ljubav se gradi, stiče i zaslužuje. Ukoliko ste dobar vlasnik, vi ste i dobar čovek, a o tome može da sudi samo onaj stari mudrac koji već satima drema i uzdiše na istrošenom ćebetu u ćošku.

Izvor: zivotinje.rs , B92.net

Pročitajte još:

Ilegalna trgovina psima : Zašiju im njuške pa ih pretuku

Pas im je nestao: Pogledajte njihov susret sedam meseci kasnije (VIDEO)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *